Την ανάγκη για βήματα προς ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και ουσιαστική οικονομική ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι, πιστός στη θέση του ότι η βαθύτερη ολοκλήρωση είναι αναγκαία για την επιβίωση της νομισματικής ένωσης.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την πρότασή του για ένα ενιαίο δίχτυ ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει περιοριστεί αισθητά το ρίσκο στον τραπεζικό τομέα.

«Για να στηρίξουμε την εμπισοστύνη και να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη έχουμε ανάγκη από περαιτέρω σύγκλιση και ενοποίηση μεταξύ των κρατών μελών» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και υπογράμμισε ότι απαιτούνται ενιαίοι μηχανισμοί για την απορρόφηση των σοκ και την άμβλυνση των κινδύνων στην ένωση, ώστε να μην εξελίσσονται σε μεγάλες κρίσεις.

«Με στο σωστό πλαίσιο πολιτικής, μπορεί ο διαμοιρασμός του ρίσκου και ο περιορισμός του ρίσκου να είναι διαδικασίες, που ενισχύει η μία την άλλη» εκτίμησε ο Ιταλός τραπεζίτης και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην εφησυχάζουν ούτε να αποφεύγουν τις κινήσεις προς βαθύτερη ενοποίηση.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επανέλαβε ότι θα τερματιστεί το Δεκέμβριο του 2018, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι παύει να είναι χαλαρή και υποστηρικτική η πολιτική της ΕΚΤ. Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα έως και το καλοκαίρι του 2019, είπε, επαναλαμβάνοντας έτσι τη σχετική δέσμευση στην οποία είχε προβεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ