Εκκίνηση για το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος,, να πραγματοποιεί ομιλία στην οποία εστίασε στην κοινωνική ατζέντα αλλά και στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ως τώρα.

Αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους από το εξωτερικό, όπως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στο κύριο σκέλος της ομιλίας του. «Είμαστε και θα είμαστε, η Νέα Δημοκρατία όλης της Ελλάδας», ανέφερε.

«Δεν είναι τακτικό ένα συνέδριο που γίνεται κάθε έξι χρόνια και γίνεται πίσω από κλειστές κομματικές κουρτίνες. Δεν είναι δημοκρατικό, αν ο παλιός, ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός συμμετέχει σε μια δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του», σχολίασε αφήνοντας αιχμές για το πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε όλους τους προκατόχους του, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε εκλιπόντες, όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γεώργιος Ράλλης κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας πως «κρατάμε πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας». «Όλη η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα εδώ», ανέφερε.

«Με πολλή δουλειά στους επόμενους 12 μήνες και με περισσότερη για τέσσερα χρόνια ακόμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός δείχνοντας ξανά την πρόθεσή του για μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2019.

«Είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε μαζί», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των κρίσεων. «Η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει, την ανεργία να πέφτει και επιχειρηματικούς γίγαντες να εμπιστεύονται την εθνική μας οικονομία», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί διεθνώς, με ισχυρές συμμαχίες και χαλύβδινη την άμυνά της», τόνισε.

«Φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε την Ελλάδα πιο ισχυρή γεωοπολιτικά. Χαίρονται και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, γιατί το ψηφιακό κράτος κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πως σήμερα πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα, οι Έλληνες είναι αυστηροί κριτές και απαιτούν από εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Απαιτούν να κάνουμε απολογισμό του κυβερνητικού έργου με σεμνότητα και ταπεινότητα. Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες, όμως, θα συναντήσουμε και μεγάλες αντιξοότητες, αλλά μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε», σχολίασε.

«Η Δημοκρατία μας είναι πλέον πιο ανθεκτική και η κοινωνία μας πιο ώριμη», τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλοι είμαστε σε πόλεμο και μάλιστα πολλαπλά επίπεδα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εισηγήσεις του στους ομολόγους του στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Προσδοκώ ότι οι προτάσεις θα εισακουστούν», σχολίασε και πρόσθεσε «δεν αδρανήσαμε την ίδια ώρα. Με μέτρα ανακούφισης το κράτος επιχειρεί να καλύψει μέρος των αυξήσεων».

«Ξέρω ότι αυτά δεν είναι αρκετά και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία. Για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ξανά τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στο διάγγελμά του.

«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε την αδικία. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία και τους αδύναμους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.

«Μια φιλελεύθερη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην ιστορία αυτού του τόπου. Αυτά για να ξέρουμε, ποιος είναι στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», τόνισε.

«Οι εξελίξεις δεν δικαιώνουν μόνο τη δική μας πολιτική, αλλά αποκαλύπτουν και τον τυχοδιωκτισμό κάποιων άλλων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια σε ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα προχωρώντας σε αποδόμηση της ρητορικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάθε βήμα του σήμερα, δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο», επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαστε με την Ουκρανία, γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και είμαστε με την Ελευθερία», ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός, κατακρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια να «πατήσει σε δυο βάρκες».

«Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν διακήρυξε το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», είπε μέσα σε χειροκροτήματα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2021 έκλεισε με 8,3%, την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, και πολύ πάνω από τις προσδοκίες όλων», ανέφερε για την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός. «Η ανεργία υποχώρησε 4,5 μονάδες, δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες δουλειές. Έπεσαν οι φόροι, ανέβηκαν τα εισοδήματα. Συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, το ΔΝΤ έφυγε επιτέλους από τη χώρα. Δυο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν», επεσήμανε.

«Παρά τις κρίσεις, υλοποιούμε με συνέπεια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα γυρίσω 1.000 ημέρες πίσω και θα θυμίσω τα λόγια μου στη συζήτηση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Περιέγραφα το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε μέσα από έξι στόχους που έπρεπε να γίνουν πραγματικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στις 20 Ιουλίου του 2019 έλεγα πως οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους για να πάρει η οικονομία μπροστά. Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 33% χαμηλότερος. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις μειώθηκε. Οι παρακρατήσεις είναι πλέον μισές, η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και σύντομα δεν θα ισχύει και για το δημόσιο. Για πρώτη φορά καταργήθηκε ο φόρος γονικής παροχής με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση», ανέλυσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επενδύσεις ξένων εταιριών όπως η Microsoft και η Pfizer, αλλά και στην αναβάθμιση της Ελλάδας από οίκους πιστοληπτικής ικανότητας εν μέσω κρίσης.

«Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, μέσα στο 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δυο φορές κατά 9,7% και ακόμα περισσότερο αν υπολογιστεί η μείωση των εισφορών. 713 ευρώ, για να το πω απλά ένας 15ος μισθός για όλους τους χαμηλόμισθους. Σταθερή, μόνιμη αύξηση, που συμπαρασύρει όλα τα επιδόματα», ανέφερε στη συνέχεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενίσχυση με το διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα, τις επιταγές ακρίβειας αλλά και την είσπραξη αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στους νέους εργαζόμενους αλλά και στην ενίσχυση των 2.000 ευρώ στους νέους γονείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», αλλά και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

«Η πανδημία δοκίμασε στην πράξη και τη δική μας αντίληψη για την άρση των ανισοτήτων. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν οριζόντιες. Σε χρόνο ρεκόρ διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ. Προσλήφθηκαν 18.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Δεν υπήρξε υγειονομικός που ήθελε να εργαστεί και δεν προσελήφθη», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στη δημόσια Υγεία.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές αλλαγές, μιλώντας για το νέο Σύνταγμα, την εκλογή της ΠτΔ αλλά και την ψήφο των απόδημων. «Η Βουλή έχει συζητήσει μέχρι σήμερα 306 νομοσχέδια», τόνισε. «Η εικόνα της κανονικής λειτουργίας της πολιτείας είναι που δηλώνει το επιτελικό κράτος, που τόσο ενόχλησε κάποιους», σχολίασε. «Το επιτελικό κράτος, σημαίνει ψηφιακό κράτος. Μέσα σε μόλις ένα έτος έγινα 567.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές», ανέφερε.

«Το κράτος διέθεσε 43 δισεκατομμύρια για την υγεία, την εργασία και την οικονομία στη διάρκεια του κορονοϊού», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.