: Ο ΕΜΑ διαβεβαίωσε πως είναι σε ετοιμότητα για να εγκρίνει νέα εμβόλια σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών για να «πολεμήσει» την νέα μετάλλαξη.

Σε 3-4 μήνες νέα εμβόλια

Η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία ότι μπορεί να παρακάμψει την ανοσία που χορηγείται από υπάρχοντα . «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κουκ.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ. Τόνισε δε πως οι κανονισμοί έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο που επιτρέπουν στους κατασκευαστές εμβολίων να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης εάν χρειάζονται τροποποιημένα εμβόλια για τον .

«Έχουμε σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης», είπε η Κουκ, η οποία πρόσθεσε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με άλλες ρυθμιστικές αρχές, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, για να προετοιμαστούν για κάθε χειρότερο σενάριο.

Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση », η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. «Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επεσήμανε η Έμερ Κουκ.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός ενηλίκων.

Η επικεφαλής του EMA πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα η ΕΕ ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με «περισσότερα εργαλεία». Περιέγραψε δε πώς λειτουργούσαν τα εμβόλια – δείχνοντας τη χώρα καταγωγής της, την Ιρλανδία, όπου το 93 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού ήταν ανοσοποιημένο. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο COVID-19 στην Ιρλανδία ανήλθαν σε 15, έναντι 250 ανά εκατομμύριο που καταγράφηκαν σε δύο χώρες της ΕΕ που δεν κατονομάζονται με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50 τοις εκατό.