Κρίσιμος Μάιος και επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/04/2018 - 12:30 | Author: Newsroom Ipaidia

Με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την δ' αξιολόγηση έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου, φαίνεται πως κινούνται κυβέρνηση και θεσμοί.

Οι δύο πλευρές εστιάζουν στη συνολική πολιτική συμφωνία για το χρέος και το είδος της ενισχυμένης εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Στο Eurogroup του Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν το κείμενο τεχνικής συμφωνίας ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την μεταμνημονιακή περίοδο της ελληνικής οικονομίας.

Λεμέρ: Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μρούνο Λεμέρ, σε δημοσιογράφους στη Σόφια, όπου συνεδρίασαν οι ομόλογοί του της ΕΕ, αναφέρει το «Bloomberg».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν εντατική συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη μακροοικονομική και δημοσιονομική επίδοση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σόφια ο Ρικάρντο Φέλιξ, υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς προληπτικό πρόγραμμα ή κάποιου είδους υποστηρικτικό μηχανισμό, πρόσθεσε. Σχετικά με την τραπεζική ένωση δήλωσε ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

Κλειστά χαρτιά από τον Σολτς για την Ελλάδα και το χρέος

Το Eurogroup στη Σόφια, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξε σε αποφάσεις για τους ακριβείς χειρισμούς στο θέμα της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος δανειακού προγράμματος το καλοκαίρι. Μέχρι τότε πάντως θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που πραγματοποίησε χθες την παρθενική του εμφάνιση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας, και γι' αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας. Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.

Η χθεσινή πρεμιέρα του Όλαφ Σολτς αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ομολόγους του και όχι μόνο. Όλοι περίμεναν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών με την προσδοκία να απαντήσουν στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αποκλίνει από την αυστηρή γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς», ρώτησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ο γερμανός ανταποκριτής στη Σόφια, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Η γερμανική πολιτική έθεσε τον στόχο να μεριμνά στη Γερμανία για ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Όταν κάνουμε πολιτική στην Ευρώπη, το πράττουμε με τη λογική να μεριμνούμε, για παράδειγμα, για ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γραμμή των σφιχτών δημοσιονομικών εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, που ακολουθούσε πιστά ο Β. Σόιμπλε, θα συνεχιστεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός εκφράστηκε θετικά για την πρεμιέρα του στο Eurogroup, χωρίς να κρύψει πάντως ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων. «Νιώθω ότι έγινα δεκτός με πολύ φιλικό τρόπο. Πολλοί χαίρονται για τις συνομιλίες και πιστεύω ότι η εξέλιξη των συζητήσεων δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτικής είναι καλύτερα να είναι κανείς συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο».

 

newsbeast

Loading...


  • europalso   ideascentral