: Ο  καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε πώς αυτοί την στιγμή υπάρχουν και νέοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές

«Ήδη έχουμε νέους στις ΜΕΘ, ελάχιστους, αλλά έχουμε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Newsbomb, εκφράζοντας την άποψη ότι οι 18άρηδες δεν εμβολιάζονται ως αντίδραση.

Ειδικότερα σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες και την επιλογή κάποιων νέων να μην δήλωσε τα εξής: «Τα νεαρά άτομα, όπως οι 18ρηδες, νομίζω δεν εμβολιάζονται σαν αντίδραση και όπως είπε δεν είναι ”μαγκιά” να μην εμβολιάζεσαι. Βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από τους μεγαλύτερους». Επίσης προειδοποίησε ότι ήδη έχουμε ασθενείς σε ΜΕΘ μικρούς σε ηλικία.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του τόνισε πως «έχουμε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον και την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Η γρηγορότερη μετάδοση της καθιστά αναγκαία την επίσπευση του εμβολιασμού».

Για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων όπως στη Μύκονο είπε πως: «Προφανώς θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα για άλλες περιοχές, όπως αυτά στη Μύκονο».

Ενώ για την κατάσταση στις περιοχές με πολλά και κυρίως στα νησιά: «Το τεστ δεν είναι 100% ασφαλές όπως έχουμε ξαναπεί. Σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό. Όλο αυτό έπαιξε ρόλο στην διασπορά του ιού στα νησιά».

Αυξητικές τάσεις δείχνουν οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα λύματα την εβδομάδα 12 ως 18 Ιουλίου, με τις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, δείγμα ότι η πανδημία όχι μόνο επιμένει αλλά μπορεί να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα στο άμεσο μέλλον.

Σε εννέα από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν αυξήσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού έφτασε στο 260%, ενώ αντίστοιχα μεγάλη είναι η αύξηση και στην Αττική καθώς έφτασε στο 216%!

Στην Αλεξανδρούπολη καταγράφηκε αύξηση 255% ενώ στα Χανιά, το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 176% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα που είχε ελεγχθεί. Υψηλό ποσοστό αύξησης, 110% και στον Άγιο Νικόλαο, με τον Βόλο και το Ηράκλειο να σημειώνουν μικρή μείωση, 68% και 74% αντίστοιχα, με την υποσημείωση ωστόσο πως στην πόλη της Κρήτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή πτώση.