: Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, μίλησε για το νέο εμβόλιο της .

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο

Αρχικά, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «Από τον Ιανουάριο του 2022 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορονοϊού άρχισε ο παγκόσμιος αγώνας επιστημών και τεχνολογιών για την Παρασκευή εμβολίων. Σήμερα περισσότερα από 200 εμβόλια υπό ανάπτυξη, ενώ έχουν γίνει 10 δισεκκατομύρια στον κόσμο».

«Σε λίγες ημέρες φτάνει στη χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid. Στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση πρωτεϊνικής ακίδας, που έχει παραχθεί έτοιμη, δεν χρειάζεται να την παράγξει ο οργανισμός, η τεχνολογία είναι παλαιά, είναι της δεκαετίας του ‘ 80.

Μια δόση του εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης κι έχει ως ενισχυτική ουσία σαπωνίνη, τη Matrix M. Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου. Είναι φθηνό εμβόλιο κι εύκολο στη μεταφορά και εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στους

Η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από δύο κλινικές μελέτες, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Διαπιστώθηκε 90% και 89,7% αντίστοιχα αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι «To χορηγείται για πρωτογενή εμβολιασμό σε σχήμα δύο δόσεων, με μεσοδιάστημα 21 ημερών,σε ηλικίες άνω των 18 ετών».

«Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστικής δόσης είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εντούτοις από μία-δυο μελέτες που υπάρχουν, φαίνεται ότι προκαλεί ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση, δηλαδή, παράγονται υψηλά αντισώματα», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των παιδιών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για επέκταση τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών.

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δοσης. Αν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση σε παιδιά κάτω των 5 ετών».

Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C

Πάνω από 100 περιπτώσεις misc έχουν καταγραφεί σε παιδιά σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Εξ αυτών έχει καταγραφεί ένας θάνατος 14χρονου παιδιού με υποκείμενο νόσημα.

Το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση, σε παιδιά και εφήβους.