: Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής  Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκαν στην πανδημία στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης.

H Μίνα Γκάγκα τόνισε εισαγωγικά ότι η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει και είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να .

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι παρατηρείται την μείωση 20% στον κυλιόμενο μέσο όρο του αριθμού των κρουσμάτων. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία κρίνεται προς το παρόν ικανοποιητική. «Παρακολουθούμε στενά τις μεγάλες πόλεις» τόνισε. Αυξημένο είναι όμως το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Εννιά στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστος ή μερικώς εμβολιασμένος.

Η σκέψη μας είναι στα σχολεία, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Σήμερα, όπως εξήγησε, η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά. Η διαθεσιμότητα των και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.

Επίσης τα δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασπορας. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.

Αυτονόητο είναι ότι όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τα τα σχολεία, θα εξακολουθούν να ισχύουν. Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος. Αντίθετα θα γίνονται rapid και self test για τον έλεγχο της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον. «Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα σελφ τεστ» τόνισε.

Είναι απολύτως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες, μόνο και μόνο από την αύξηση των τεστ. Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα μετά τις πρώτες εβδομάδες.