Οι πολίτες να καταφεύγουν ακόμα συχνότερα σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε ή και σε μοριακό τεστ (PCR)

Σύμωνα με το Έθνος, δικαίωμα σε δωρεάν ταχύ διαγνωστικό έλεγχο δεν έχουν εδώ και καιρό οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Κι αυτό την ώρα που αρκετές ευρωπαικές χωρες, όπως η Γερμανία, η οποία είχε επίσης απαγορεύσει τα δωρεάν τεστ σε μη εμβολιασμένους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και να τα επαναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πλαφόν στις τιμές των τεστ ισχύουν ως ανώτατα όρια :

Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR: το ποσό των 40 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας και των 20 ευρώ για τη δειγματοληψία, δηλαδή συνολικά 60 ευρώ.

Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ.

Ειδικά για τα rapid test, η προσφερόμενη τιμή στην αγορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 5 – 10 ευρώ, ενώ γενικότερα οι προβλεπόμενες ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμοδίων, ότι η τιμή των τεστ στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μία διαφορετική εικόνα καθώς όχι μόνο υπάρχουν χώρες, όπως η Αυστρία και η Δανία, στις οποίες ο έλεγχος είναι δωρεάν χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και επιχειρήσεις που χρεώνουν ακριβότερα τις ίδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα συγκριτικά με την Κύπρο όπου επίσης δραστηριοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεωνει στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο με τις τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο να ανέρχονται σε 5 και 25 ευρώ αντίστοιχα. Κι αυτό μάλιστα την ώρα που οι μέσες απολαβές στις δύο χώρες δεν συγκρίνονται.

Αλλά ακόμα και στις χώρες, στις οποίες η τιμή των τεστ είναι ίδια ή σχεδόν ίδια με την Ελλάδα, το αποτύπωμα στην τσέπη των πολιτών είναι δυσανάλογο και εντελώς ανόμοιο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλότερων μισθών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη – μέλη της Ε.Ε., στα οποία ο καθαρός μέσος μισθός μειώθηκε το 2020, ενώ είναι το μόνο κράτος – μέλος στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος απ΄αυτόν του 2010. Παράλληλα, ο στη χώρα μας έχει την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη.

Στο κόστος των τεστ μάλιστα θα πρέπει να προστεθεί πλέον και αυτό των μασκών ενισχυμένης προστασίας, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες και παρά την οργή που έχει προκαλέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, το μέγεθός της φαίνεται ότι δεν είναι επαρκές ώστε να οδηγήσει στην απόφαση θέσπισης ανώτατης τιμής πώλησης και γι΄αυτό το είδος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η χρήση τους είναι πλέον υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί ή δεν αντέχει να φορέσει διπλή χειρουργική μάσκα.

Το ζήτημα των υψηλών χρεώσεων για τα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης κορονοιού επαναφέρει με δήλωσή του το ΜέΡΑ25: «Οι Έλληνες με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μηνιαίους μισθούς στην Ευρώπη πληρώνουν τα ακριβότερα τεστ» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ζητώντας για ακόμα μία φορά την ενεργοποίηση ενός δημοσίου δικτύου ελέγχων.

Σημερα η πολιτική του διαγνωστικού ελέγχου και το κόστος των τεστ σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνεται ως εξής:

Αυστρία: Τα και PCR tests είναι δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, αυστριακός ή μη πολίτης, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Γερμανία: Κάθε Γερμανός πολίτης ή μετανάστης, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, δικαιούται ένα δωρεάν rapid test την ημέρα.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Δωρεάν τεστ δικαιούνται επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες στη χώρα.

Κύπρος: Τα Rapid Test είναι δωρεάν για όλους τους εμβολιασμένους κατοίκους, ενώ κοστίζουν από 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. Το δε PCR Test επίσης μπορεί να διενεργηθεί σε τιμή ακόμα και 20 ευρώ.

Ισπανία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες.

Γαλλία: Τα τεστ είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους, ενώ κοντά στα 50 ευρώ κοστίζει το PCR Test για τους ανεμβολίαστους, «όσο δηλαδή και στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι ο μέσος μισθός στη Γαλλία είναι υπερδιπλάσιος της Ελλάδα, 2,4 φορές υψηλότερος για την ακρίβεια» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

Αγγλία: Στη χώρα δίνεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου με Rapid και PCR test.

Ακριβά στους «φτωχούς» της Ευρώπης

Aπό 332 ευρώ έως 2.202 ευρώ κυμαίνονται οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Από τη λίστα εξαιρείται η Κύπρος, η οποία μαζί με την Δανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Φιλανδία και την Σουηδία δεν έχουν θεσπίσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 «εθνικούς κατώτατους μισθούς».

Τα 21 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χωρίζονται σε τρεις «ταχύτητες», βάσει του ύψους του μισθού.

Οι χαμηλόμισθοι

Από τα 21 κράτη της ΕΕ που θέσπισαν κατώτατους μισθούς, τα 10, που βρίσκονται μάλιστα στην Ανατολική Ευρώπη, είχαν κατώτατους μισθούς κάτω από 700 ευρώ το μήνα: Βουλγαρία (332 ευρώ), Ουγγαρία (442 ευρώ), Ρουμανία (458 ευρώ), Λετονία (500 ευρώ), Κροατία (563 ευρώ), Τσεχία (579 ευρώ), Εσθονία (584 ευρώ), Πολωνία (614 ευρώ), Σλοβακία (623 ευρώ) και Λιθουανία (642 ευρώ).

Οι μεσαίοι

Στον ευρωπαϊκό νότο βρίσκονται τα 5 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν από 700 ευρώ έως λίγο πάνω από 1.100 ευρώ το μήνα: Ελλάδα (758 ευρώ), Πορτογαλία (776 ευρώ), Μάλτα (785 ευρώ), Σλοβενία (1.024€) και Ισπανία (1.108€).

Οι πλούσιοι της Ευρώπης

Στους πλούσιους της Ευρώπης συγκαταλέγονται οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στις οποίες οι θεσπισμένοι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται από 1.500 ευρώ το μήνα μέχρι 2.202: Γαλλία (1.555 ευρώ), Γερμανία (1.614 ευρώ), Βέλγιο (1.626 ευρώ), η Ολλανδία (1.685 ευρώ), Ιρλανδία (1.724 ευρώ) και Λουξεμβούργο (2.202 ευρώ).

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, αλλά και την έξαρση της πανδημίας, το ΜέΡΑ25 που ανακινεί το ζήτημα των δωρεάν τεστ, επισημαίνει: «Στη χώρα μας τώρα το σελφ τεστ όταν δεν το δίνει μια φορά το χρόνο δωρεάν η Μητσοτάκης Α.Ε., κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ, το ράπιντ γύρω στα 10 και το pcr από 50 έως 60 περίπου ευρώ και όλα αυτά όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι στα 1.161 ευρώ. Τη στιγμή που στην Αγγλία, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι €2.313 (£1.950), στη Γαλλία €2.791, στην Αυστρία 3.104 ευρώ, στη Δανία 3.914 ευρώ, στη Γερμανία 2.952 ευρώ, στην Κύπρο 1.658 ευρώ και στην Ισπανία 1.753 ευρώ», τονίζει προσθέτοτας πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ιδιαίτερα με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πανδημία, να μην στηθεί εδώ και τώρα ένα δημόσιο δίκτυο, για μαζικά, δωρεάν, τακτικά ράπιντ τέστ σε όλες και όλους (εμβολιασμένους και μη, Έλληνες πολίτες και μη) και ένα αυστηρό πλαφόν σημαντικά μειωμένο για τις τιμές στα pcr».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ