: Η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε το πρωί της Τρίτης γην ευκολότερη μετάδοση της .

Στα 24 έτη η μέση ηλικία κρουσμάτων

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως ο   κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα με τη όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Όπως είπε «στην πρώτη φάση της πανδημίας λέγαμε ότι χρειάζονται 15 λεπτά έκθεσης σε κλειστό χώρο για να νοσήσει κανείς. Τώρα αρκεί ο συγχρωτισμός σε ανοιχτό χώρο, δεν έχει σημασία αν είναι 5 ή 10 λεπτά. Θέλει να φοράμε τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Σύμφωνα με την ίδια η μέση ηλικία των έχει φτάσει στα 24 έτη. «Σε 3 εβδομάδες η με΄ση ηλικία έπεσε 8 χρόνια από τα 32 στα 24 έτη και δεν θέλουμε να τη δούμε να ανεβαίνει. Αν συμβεί αυτό θα με στεναχωρήσει» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία είπε ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται «αλλά στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι που μένουν λίγες ημέρες και επιστρέφουν γρήγορα σπίτι τους».

«Προφανώς υπάρχουν και βαριά περιστατικά. Αν έχεις 100 25αρηδες κάποιοι θα νοσήσουν βαριά» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τον ηλικίας 15-17 ετών είπε ότι «εμείς οι παιδίατροι θα θέλαμε οι έφηβοι να εμβολιαστούν πριν να ξεκινήσουν τα σχολεία» γι’ αυτό και κάλεσε τους εφήβους για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για «να κάνουν την πρώτη δόση πριν τις διακοπές και ας αργήσει η δεύτερη δόση».

Σημείωσε, δε, ότι «τα δεδομένα από το εξωτερικό αναφέρονται σε δεδομένα ασφάλειας από και όχι από 15-17 ετών».

«Είναι σαφές το όφελος για παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως η παχυσαρκία ή που έχουν ευάλωτους στα νοικοκυριά τους. Ο στόχος μας είναι να μειωθεί ο φόβος της διασποράς μέσω των σχολείων με τον εμβολιασμό των ενηλικών και τελικά να αντιμετωπίσουμε την πανδημία στα σχολεία όπως τη γρίπη» κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.