: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον κατ’οίκον , που θα γίνεται από δημόσιους η ιδιώτες γιατρούς για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Τι ισχύει για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Στην επιχειρησιακή δράση των εμβολιασμών κατ´ οίκον εισέρχεται από σήμερα η «Ελευθερία». Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον κατ’οίκον , ο οποίος θα γίνεται από γιατρούς του δημοσίου ή και του ιδιωτικού τομέα για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ενώ ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιείται είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητές ομάδες με το μονοδοσικό εμβόλιο της

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:

– Άτομα με σοβαρή έκπτωση λειτουργικότητας και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης

– Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό

– Περιπτώσεις με βαριά ψυχική ή νευρολογική νόσο, π.χ. περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι πολίτες από σήμερα θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, δηλαδή την ίδια μέρα, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβολιαστικό κέντρο υπενθυμίζοντας ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει καταργηθεί η ποινή αποκλεισμού για αλλεπάλληλες αλλαγές των ραντεβού.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε πως εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού και ανακοίνωσε πως από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και για αυθημερόν εμβολιασμό με όλα τα καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων.

Μια αναφορά βεβαίως που υποδεικνύει έμμεσα ότι έχουμε φτάσει πλέον σε μία οροφή όσον αφορά στους εμβολιασμούς, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τον μεγαλύτερο φόβο των ειδικών, που δεν ήταν άλλος από την έλλειψη ενδιαφέροντος που θα επέφερε η χαλαρότητα του καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000και περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 4.626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και σε 52% στον ενήλικο πληθυσμό.