: Για την εμβολιαστική πορεία στην χώρα μας είχαν ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με  οι εμβολιασμοί

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώσουν τους ασθενείς – πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης Ελευθερία, με το μονοδοσικό εμβόλιο της .

Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.

Επίσης, από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 . Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι σε σημαντικό αριθμό των διστακτικών για τον εμβολιασμό ο λόγος της εκκλησίας μπορεί να δώσει ώθηση να υπερβούν φόβους και δισταγμούς.

Η ίδια απάντησε και σε μία σειρά από διαδεδομένες εσφαλμένες αντιλήψεις. Μεταξύ αυτών η ερώτηση αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται που χρησιμοποιούν εμβρυικά κύτταρα. Η κυρτία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα.

Είναι τα εμβόλια πειραματικά; Όπως είναι σαφές, τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν δοκιμαστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, έχουν δοκιμαστεί εξαντλητικά και έχουν ήδη χορηγηθεί ήδη σε εκατομμύρια πολίτες.