: Δραματική είναι η πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου από τον καθηγητή Σαρηγιάννη. Τι είπε ο καθηγητής.

Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι έως τις 17 Δεκεμβρίου οι από κορονοϊο θα είναι έως και 92 καθημερινά προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναλύοντας τα δεδομένα για τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

Το μοντέλο του καθηγητή Σαρηγιάννη δείχνει, επίσης, ότι στο διάστημα 8-10 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ θα φτάσει έως και τους 700 μολονότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς πτώση των κρουσμάτων.

Ωστόσο ο καθηγητής Σαρηγιάννης προειδοποίησε για νέα έξαρση από την Κυριακή που θα οδηγήσει σε κορύφωση των κρουσμάτων γύρω στις 3 με 4 Δεκεμβρίου εξηγώντας ότι όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και θα γίνονται πολλά τεστ.

«Είναι πολλά αν αλλά θεωρώ ότι οι στιγμές είναι πέρα από κρίσιμες, με 70 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, που είναι δυστυχώς αποτυχία μας σαν κοινωνία», σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα μπορεί να φτάσει 7.400, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500 χιλιάδες είπε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι «δυστυχώς αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους».

Εφόσον το κύμα αυτό κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το όποιο θα είναι τρομερή επιτυχία».