: «Μακάρι αύριο αντί να πάμε στα 3.000 κρούσματα που προβλέπονται, να πάμε στα 50» σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών επιστημόνων λόγω της πολύ υψηλούς μεταδοτικότητας της , σε διάρκεια ενός χρόνου από σήμερα θα ασθενήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι μηδενός εξαιρουμένου», σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Ερωτηθείς αν συνεχιστεί το μέτρο όλο το καλοκαίρι για τους καθήμενους στα μπαρ και στα club ανέφερε: «Αν θα πάει μέχρι τέλους του καλοκαιριού προφήτης δεν είμαι αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι. Μακάρι αύριο το πρωί αντί να πάμε στα 3.000 που προβλέπονται για την άλλη εβδομάδα να πάμε στα 50 και να αλλάξει αυτή η απόφαση. Εδώ έχουμε δύο ειδών προβλήματα, το ένα είναι αυτή καθεαυτή η πανδημία δηλαδή κατά πόσο η άνοδος των κρουσμάτων θα πιέσει το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ και θα δημιουργήσει πάλι συνθήκες χειμώνα. Δηλαδή πραγματικό πρόβλημα πανδημίας και πραγματικό πρόβλημα διαχείρισης».

Μάλιστα ο υπουργός ανέλυσε κάποιες σχετικές εκτιμήσεις από το μέτωπο του λέγοντας πως «σε αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες σχετικές αισιόδοξες εκτιμήσεις οι οποίες λένε ότι ασχέτως της ανόδου των κρουσμάτων, επειδή τα κρούσματα αυτά είναι κυρίως στις νεαρές ηλικίες και επειδή ταυτόχρονα η μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι είναι κατά κύριο λόγο εμβολιασμένοι άρα δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, φαίνεται ότι η επίπτωση και η πίεση στις ΜΕΘ δεν θα είναι ίδια με τα αντίστοιχα κρούσματα του χειμώνα άρα σε αυτή τη περίπτωση θα μπορείς να έχεις και 2 και 5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα χωρίς αυτό να σου δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Δεν λέω ότι αυτό θα συμβεί σίγουρα, λέω ότι υπάρχει αυτή η άποψη. Αυτό είναι που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μας λύνει αυτό το πρόβλημα; Όχι είναι η απάντηση γιατί πέραν του per se προβλήματος της πανδημίας εμείς έχουμε και ένα παρεμπίπτον πρόβλημα».

Ακόμη αναφερόμενος σε περιπτώσεις άλλων χωρών σημείωσε: «Σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι δεν επιτρέπουν στους τουρίστες τους να πηγαίνουν στην Ισπανία και τη Πορτογαλία. Ούτε η Ισπανία ούτε η Πορτογαλία έχουν πρόβλημα στο σύστημα υγείας τους, έχουν όμως πολλές χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Εμείς επειδή είναι η τουριστική μας βιομηχανία εν εξελίξει και επειδή μπροστά μας είναι ο Αύγουστος εάν αυτό συμβεί και σε εμάς η ζημία που θα υποστούμε θα είναι τεράστια.

Τέλος, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό: «Προσπαθώ να το εξηγήσω στους εστιάτορες της Κρήτης και της Μυκόνου που αντιδρούν και όποιον άλλο. Είναι προς το συμφέρον όσων αντιδρούν στα νησιά και η πανδημία να μην ανέβει και η εικόνα της χώρα προς τα έξω να είναι μιας χώρας που λαμβάνει μέτρα για την πανδημία γιατί όσο δείχνουμε αυτή την εικόνα και ελέγχουμε την πανδημία αποφεύγουμε μια τέτοια απόφαση των άλλων. ‘Αρα αντί να αντιδρούν όσοι αντιδρούν ας βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να καταλάβουν ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν ως γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή γκρίνια, χρειάζεται ψυχραιμία. Κανένας μας δεν θέλει beach bar χωρίς ανθρώπους να χορεύουν ή νυχτερινά κέντρα χωρίς διασκέδαση όλοι θέλουμε την κανονική μας ζωή έλα όμως που τώρα έχουμε να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη εξίσωση».

Αναφορικά με την επίσπευση της υποχρεωτικότητας του των υγειονομικών, είπε: «Η ταχύτερη εξέλιξη της πανδημίας επιβάλλει και ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Αφού η πανδημία τρέχει πρέπει και εμείς να τρέξουμε γρηγορότερα από αυτήν. Δεν θα εκφράσω καμία γνώμη του ποιοι κλάδοι πρέπει να μπουν στη διαδικασία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και υπό ποιους όρους, είναι κάτι που το εξετάζει η Επιτροπή Βιοηθικής. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες στον κλάδο τους για τα όρια της ιατρικής δεοντολογίας».

Δεν θα υπάρξει ξανά γενική

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο γενικού , ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «γενική καραντίνα δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, διότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να βρεθούν στις ΜΕΘ. Είναι πάνω από το 50% του πληθυσμού. Αυτούς δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. έχουν κάνει την υποχρέωση τους, έχουν εμβολιαστεί και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους περιορίσει, να τους πει κάτσε σπίτι σου».

«Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί και είναι σε μεγαλύτερη ηλικία που κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να αποφεύγει τις συναντήσεις με όσους κινούνται, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να πάνε στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και κινδυνεύουν σοβαρά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.