Στις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την απαλλαγή των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. για τους οποίους εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από τον Αρειο Πάγο αλλά και την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στέκεται η ανακοίνωση του Ταμείου με την οποία γνωστοποιείται ότι εγκρίθηκε το αναθεωρημένο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το καλεί την κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το ΔΝΤ (σ.σ. νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις).

Ισως έχει τη σημασία του ότι ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα ασχολείτο με το θέμα της δόσης μετατέθηκε για την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου.

Οπως ανακοίνωσε ο ESM «το Συμβούλιο των Διοικητών (σ.σ. μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης (Supplemental MoU) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.

Οι Διοικητές του ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την Ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Ο γενικός διευθυντής του ESM επαναπρογραμμάτισε την σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου».

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF μαζί έχουν εκταμιεύσει 173,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, σημειώνει η ανακοίνωση.

Τζανακόπουλος για τη δόση: «Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα»

«Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.

Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και πως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτή θα έχει δυναμικό χαρακτήρα, για να σημειώσει ότι παράλληλα την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι αριθμοί μόνο αλλά σημασία έχει πώς αυτή η ανάκαμψη θα έχει κοινωνικά αποτελέσματα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ