Χιλιάδες μονίμων αλλά και εποχικών, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιούνταν μέσα στην προεκλογική περίοδο εξαιρούνται από τους σχετικούς περιορισμούς με βάση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και περιλαμβάνει επίσης αύξηση υπερωριών και επιστροφή των σχολικών φυλάκων στους δήμους.

Τα 11 βασικά σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με το Έθνος:

1. Εξαιρούνται παγίως από την αναστολή της προεκλογικής περιόδου όσες προσλήψεις είχαν δρομολογηθεί πριν από την επίσημη έναρξή της, δηλαδή ένα μήνα πριν. Πρώτη και κύρια προκήρυξη που εξαιρείται είναι η για τις 8.166 θέσεις σε καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση των δήμων. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, αλλά οι προσλήψεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο προκειμένου να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις από κάθε δήμο, οπότε υπάρχει κίνδυνος να περάσει η 26η Απριλίου.

2. Η εξαίρεση αφορά επίσης εποχικό προσωπικό σε τομές της Αυτοδιοίκησης όπως αυτό που αφορά τα ΚΑΠΗ, την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, παιδικές κατασκηνώσεις, ναυαγοσώστες, υδρονομείς ύδρευσης, χειριστές μηχανημάτων, πυρασφάλεια, προγράμματα κοινοφελούς εργασίας και προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες του του Ν. 3584/2007. Επίσης εξαιρούνται οι μετατάξεις επιστροφής των πρώην δημοτικών αστυνομικών από σωφρονιστικά ιδρύματα στους κατά τόπους δήμους.

3. Επιστρέφουν στους δήμους περίπου 500 από τους σχολικούς φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 και αναγκάστηκαν να μεταταγούν ως βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία.
Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο

4. Οι υπάλληλοι των Δήμων Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας και της Ανατολικής Αττικής που εργάστηκαν υπερωριακά για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές που «χτύπησαν» αυτές τις περιοχές θα αμειφθούν αναδρομικά για τις υπερωρίες που χρειάστηκε να κάνουν και ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο των ωρών.

5. Ο αριθμός των εποχικών που θα μπορούν να προσλαμβάνουν οι μέσω κεντρικών αυτοτελών πόρων σε παιδικούς σταθμούς, τεχνικές υπηρεσίες, κ.λπ.. αυξάνεται κατά 42,9% από 93,3 σε 1.333 άτομα ετησίως.

6. Για τη μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έχουν προθεσμία έως τις 31/12/2019 προκειμένου να τα δηλώσουν στο δήμο και να διαγράψουν τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τότε.

7. Αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, ο οποίος θα μπορεί να είναι 50% πάνω από τις θέσεις στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο.

8. Δεν θα ισχύει κώλυμα συμμετοχής στις εκλογές για διοικητές, προέδρου και λοιπά μέλη διοίκησης ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και εφόσον παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων, στον τελευταίο προεκλογικό μήνα.

9. Μειώνεται κατά 2 έτη ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη στο Δημόσιο των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους κατόχους αποφοιτηρίου δημοσίου ΙΕΚ, διάρκειας σπουδών δύο ετών, ή κατόχου πτυχίου επαγγελματικές ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας.

10. Δεν θα ισχύσει η αναγκαστική κάλυψη από άτομα με αναπηρία του 10% των θέσεων υπαλλήλων εφόσον οι προκηρυσσόμενες θέσεις αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, τις υπηρεσίες κοιμητηρίων και τους κλάδους ΔΕ Χειριστών Μηχανηματών Έργων, ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Υδραυλικών, ΔΕ Ηλεκτρολόγων, ΔΕ Εποπτών Καθαριότητας, ΔΕ Τεχνικών, ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ΥΕ Εργατών Νεκροταφείων.

11. Στις θέσεις δικών συνεργατών ο δήμαρχος θα μπορεί να προσλαμβάνει και δημοσιογράφους – μέλη αναγνωρισμένων ενώσεων, δυνατότητα που είχε καταργηθεί το 2010.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ