: Σύμφωνα με πληροροφίες, «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί έστω και μια μικρή – Όλα τα τελευταία νέα.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι από 1-1-2023 ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή των η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμα έτος, ήτοι και για το 2022.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο με τις προοπτικές να καταγράφονται ευοίωνες.

Όπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5% τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Ειδικότερα, προβλέπεται (Νόμος 4670/2020) ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2), και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Υπενθυμίζεται ότι σε αναμονή βρίσκονται οι συνταξιούχοι εν όψει των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων για τα αναδρομικά τους.