Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει δίμηνη παράταση -μέχρι το τέλος του 2023- . Συγκεκριμένα, , η οποία θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτώβρη, η κυβέρνηση, αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι και τρίτο πακέτο του επιδόματος.

Τονίζεται πως, το νέο πακέτο αναμένεται να έρθει εφόσον οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πέσουν και θα αποτελεί επέκταση του μέτρου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποκλείεται να υπάρξει επέκταση του Market Pass και μέσα στο 2024. Η επέκτασή του μέσα στο νέο έτος θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και αναμένεται να γίνει έως τουλάχιστον το τέλος του χειμώνα.

Να υπενθυμίσουμε πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως το Market Pass παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο). Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις, ενώ η καταβολή του ενδέχεται να γίνει εφάπαξ προς το τέλος επόμενου μήνα ή τις αρχές του μεθεπόμενου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το Market Pass 2 τα εξής:

Τα ποσά

Το ύψος της ενίσχυσης του Market Pass ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Αυτό ανέρχεται στα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1000 ευρώ αγορών συνολικά.

Τι ισχύει με τις φορολογικές δηλώσεις του 2023;

Οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάσει της φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 31 Αυγούστου και αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η καταβολή του, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων.

Ποιοι κάνουν νέα αίτηση;

Νέα αίτηση για τη χορήγηση του Market Pass θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, όσοι δεν πληρούσαν το 2022 τις προϋποθέσεις είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημα τους είτε γιατί αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειας τους.

Πώς θα γίνει ενημέρωση από το σύστημα;

Ενημέρωση από το σύστημα του Market Pass θα λάβουν οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι, καθώς και όσοι έλαβαν την ενίσχυση μέχρι τον Ιούλιο αλλά τα έσοδα τους αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο και τώρα είναι εκτός του μέτρου .

Τα κριτήρια

Για να πάρει κανείς το Market Pass θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

Εισοδηματικά: Ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ θα πρέπει να έχει ένας άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο
Περιουσιακά: Η αξία της περιουσίας θα πρέπει να είναι 250.000 ευρώ για τον άγαμο, 400.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Να σημειωθεί, επίσης, πως όσοι ζητήσουν να πιστωθούν τα χρήματα του Market Pass στην άυλη ψηφιακή κάρτα θα λάβουν τα ποσά στο 100%, ενώ όσοι επιλέξουν τον τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν το 80% του ποσού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ τη νέα δίμηνη παράταση (δηλαδή για τους μήνες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου) έως το τέλος του 2023.