: Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, σχολίασε πώς βρίσκεται στο όριο της νομιμότητας η επιβολή αργίας ή διαθεσιμότητας σε εργαζόμενο που αρνείται το .

Να μπαίνουν σε επαγγελματικό περιθώριο όσοι αρνούνται

Ο ίδιος σχολίασε τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μίλησε ακόμα και για που δεν εμβολιάζεται και τόνισε «το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας. Οι περιορισμοί μπορούν να επιβάλλονται, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας. Δεν μπορείς να τον απολύσεις πχ. μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μπορείς να τον βγάλεις σε αργία ή διαθεσιμότητα».

«Η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της δημιουργίας τείχους προστασίας, επομένως μέχρι να υπάρξει αυτό, μπορεί ο εργαζόμενος να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα, με δραστική μείωση των αποδοχών που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ ή το Κράτος και όχι ο εργοδότης φυσικά. Η απόλυση είναι ένα οριστικό μέτρο» εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Ερωτηθείς, δε, ξανά στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο απόλυσης απάντησε ότι «θα ήταν υπέρμετρος περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «επί της ουσίας, υποχρεωτικός ο δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να σε συλλαμβάνει ο αστυνομικός και να σε πηγαίνει στο νοσοκομείο και να σου κάνουν το εμβόλιο ούτε (σημ: μπορεί να γίνει υποχρεωτικός) με την έννοια της επιβολής ποινικών κυρώσεων σε όποιον δεν κάνει το εμβόλιο».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «αυτός ο οποίος αρνείται το , μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφόσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του».