: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 15- 17, ενώ σταματάνε και τα «πέναλτι» για όσους αλλάζουν ραντεβού.

Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει έως τώρα

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες και τις που οι νεότεροι θα μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους.

Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15- 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι. Οι μελέτες δείχνουν το ρόλο των ανεμβολίαστων για την πορεία των Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων.  Ο αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% και σε μικρότερο ποσοστό να κολλήσει κάποιος τη λοίμωξη.

Μειώνει ιικό φορτίο και διασπορά. Ιδιαίτερη προσοχή για τους εμβολιασμένους με μία δόση: Η μία δόση προσφέρει προστασία 33%- 50%. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα -κυρίως νέοι- δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό. Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι. Οι άνω των 60 ανταποκρίθηκαν θετικά στον εμβολιασμό. Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς. δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο , υπάρχουν νοσήματα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα. Τα χρόνια νοσήματα δεν αποτελούν αιτία μη εμβολιασμού.

Πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί περιμένουν φάρμακο: δεν υπάρχει έως τώρα, μακάρι να υπάρξει.  Οι εσφαλμένες αντιλήψεις οδηγούν σε μη εμβολιασμό, παράδειγμα για τους νέους: δεν επηρεάζει ο τη γονιμότητα ούτε γυναικών, ούτε ανδρών, συνίσταται και για τις εγκύους και για τς θηλάζουσες. Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν αρκετοί και για το φόφο των παρενεργειών, αν και πιθανότερη είναι η νόσηση. Αλλο επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν: Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Άλλοι πιστεύουν ότι θα προστεατευθούν από τον εμβολιασμό των άλλων- είναι οι «λαθρεπιβάτες της πανδημίας».

Πάνω από 9.300.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει έως τώρα είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%. Το 71,5% των πολιτών άνω των 70 ετών έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό για τους εφήβους 15- 17 ετών θα ανοίξει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. Ο προγραμματισμός θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet του γονιού και ο εμβολιασμός θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα όπου τα παιδιά θα πηγαίνουν συνοδευόμενα από τους γονείς τους.  Παράλληλα, ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι πλέον όποιος αλλάξει το ραντεβού του δεν θα έχει πλέον πέναλτι έξι ημερών.