Εμπορικούς πολέμους προβλέπει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/01/2017 - 17:07 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο κόσμος πρέπει να προσέξει, ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι καταστρεπτικοί των θέσεων εργασίας, προειδοποίησε κατά την τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Χομπέρτου Αζεβέντου.

Ο Αζεβέντου έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιστεί νέος πρόεδρος τωνΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος έχει υποσχεθεί σαρωτικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική της Ουάσινγκτον για να προστατεύσει τους αμερικανούς εργαζόμενους.

«Άκουσα πολλά στο Νταβός περί εμπορικών πολέμων. Αυτό θα κατάστρεφε θέσεις εργασίας, δεν θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας», τόνισε ο Αζεβέντου έπειτα από μια συνάντηση υπουργών Εμπορίου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 29 κρατών-μελών του ΠΟΕ.

«Καλώ τους πάντες να επιδείξουν προσοχή, να ασκήσουν πολιτική ηγεσία. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε να κάνουμε δηλώσεις που θα μας οδηγούσαν σε μια κρίση», πρόσθεσε.

Το εμπόριο συνέβαλε ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να βγουν από τη φτώχεια αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε τα οφέλη να τα μοιράζονται περισσότεροι καθώς οι θετικές επιπτώσεις του εμπορίου δεν έχουν καμιά σημασία για κάποιον που έχει χάσει τη δουλειά του, όπως εξήγησε.

«Ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί στην αλλαγή είναι η τεχνολογία, είναι η καινοτομία. Το να επιτίθεται κανένας στο εμπόριο δεν θα το βοηθήσει αυτό. Το να υψώνονται φραγμοί στο εμπόριο δεν θα το βοηθήσει αυτό».

Ο Αζεβέντου είπε πως δεν έχει απευθείας επαφές με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ κι επομένως είναι δύσκολο να κάνει υποθέσεις για την πολιτική της στο πεδίο του εμπορίου. Είναι αναγκαίο να εξεταστεί εάν οι ανησυχίες της επόμενης κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον μπορούν να καθησυχαστούν με υπάρχοντα θεσμικά εργαλεία του ΠΟΕ.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και κρατών μελών της ΕΕ, συμφωνήθηκε ότι «ο προστατευτισμός δεν είναι η σωστή απάντηση» στις ανησυχίες για το εμπόριο και τις τεχνολογικές αλλαγές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ελβετίας, Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν.

«Αντ' αυτού το εμπόριο θα πρέπει να ωφελεί περισσότερους, τα οφέλη πρέπει να κατανέμονται ευρύτερα», έκρινε ο ίδιος.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: