Δείτε αναλυτικά πώς αναμένεται να κινηθούν οι . Μέτριες έως χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των μαθητών στις   , με τα θέματα των Μαθηματικών να αποδεικνύεται τα πλέον δυσκολότερα, καθώς οι φοιτητές κυριολεκτικά «πάτωσαν».

Συνολικά 94.918 υποψήφιοι πήραν μέρος στις , ενώ στα Μαθηματικά κυριολεκτικά πάτωσαν, αφού το 58,84% έγραψε βαθμούς κάτω της βάσης.

Θλιβερή είναι η εικόνα και στην Ιστορία, αφού οι μισοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση (50,8%). Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι επιδόσεις τόσο στη Χημεία (48,28% κάτω της βάσης), αλλά και στην Πληροφορική, όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση.

Όσον αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ένα μεγάλο μέρος των γραπτών (17,17%) αναβαθμολογήθηκαν, γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της συνεξέτασης για πρώτη φορά των μαθημάτων αυτών (Νεοελληνική Γλώσσα με Λογοτεχνία).

Πτωτική φαίνεται ότι θα είναι η πορεία των  και φέτος. Μετά την περσινή απώλεια εκατοντάδων μορίων, κυρίως, στις πολυτεχνικές σχολές, η κατηφόρα, όπως αναφέρουν οι , θα συνεχιστεί και φέτος.

– 1ο επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Αυξομειώσεις αναμένονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, με τις εκτιμήσεις να μην μπορούν να προσδιορίζουν συγκεκριμένα την τάση της πορείας των . Στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, οι μεταβολές θα είναι μικρές, ενώ και φέτος οι ξένες Φιλολογίες αναμένονται κάτω από τη βάση.

– 2ο επιστημονικό πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Πτώση των στις πολυτεχνικές σχολές, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περιφέρεια.

– 3ο επιστημονικό πεδίο: Επιστημών Υγείας

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή πτώση στις Ιατρικές Σχολές, λόγω του μαθήματος της Χημείας. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική κατέγραψε 18.123 μόρια.

– 4ο επιστημονικό πεδίο: Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Πιθανή άνοδο στη βάση εισαγωγής μπορεί να δουν οι οικονομικές σχολές, καθώς φέτος τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους και αναμένονται καλές επιδόσεις.