Δείτε αναλυτικά πώς αναμένεται να κινηθούν οι . Μέτριες έως χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των μαθητών στις   , με τα θέματα των Μαθηματικών να αποδεικνύεται τα πλέον δυσκολότερα, καθώς οι φοιτητές κυριολεκτικά «πάτωσαν».

Συνολικά 94.918 υποψήφιοι πήραν μέρος στις , ενώ στα Μαθηματικά κυριολεκτικά πάτωσαν, αφού το 58,84% έγραψε βαθμούς κάτω της βάσης.

Θλιβερή είναι η εικόνα και στην Ιστορία, αφού οι μισοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση (50,8%). Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι επιδόσεις τόσο στη Χημεία (48,28% κάτω της βάσης), αλλά και στην Πληροφορική, όπου το 44,75% επίσης έγραψε κάτω από τη βάση.

Όσον αφορά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ένα μεγάλο μέρος των γραπτών (17,17%) αναβαθμολογήθηκαν, γεγονός που φανερώνει την αποτυχία της συνεξέτασης για πρώτη φορά των μαθημάτων αυτών (Νεοελληνική Γλώσσα με Λογοτεχνία).

Πτωτική φαίνεται ότι θα είναι η πορεία των  και φέτος. Μετά την περσινή απώλεια εκατοντάδων μορίων, κυρίως, στις πολυτεχνικές σχολές, η κατηφόρα, όπως αναφέρουν οι , θα συνεχιστεί και φέτος.

– 1ο επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Αυξομειώσεις αναμένονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, με τις εκτιμήσεις να μην μπορούν να προσδιορίζουν συγκεκριμένα την τάση της πορείας των . Στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, οι μεταβολές θα είναι μικρές, ενώ και φέτος οι ξένες Φιλολογίες αναμένονται κάτω από τη βάση.

– 2ο επιστημονικό πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Πτώση των στις πολυτεχνικές σχολές, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περιφέρεια.

– 3ο επιστημονικό πεδίο: Επιστημών Υγείας

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή πτώση στις Ιατρικές Σχολές, λόγω του μαθήματος της Χημείας. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική κατέγραψε 18.123 μόρια.

– 4ο επιστημονικό πεδίο: Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Πιθανή άνοδο στη βάση εισαγωγής μπορεί να δουν οι οικονομικές σχολές, καθώς φέτος τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους και αναμένονται καλές επιδόσεις.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ