– ΟΛΕΣ οι τελευταίες πληροφορίες – Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή σε υπουργεία κλειδιά των ανθρώπων που έστησαν το επιτελικό κράτος και είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Άκης Σκέρτσος που αναμένεται να έχει περίπου το ίδιο χαρτοφυλάκιο, ο Θοδωρής Λιβάνιος (που ακούγεται για το Εσωτερικών), ο Κυριάκος Πιερρακάκης (ο οποίος αναμένεται να αναλάβει κάποιο υπερυπουργείο, αν και κάποιες φήμες με μικρές πιθανότητες τον θέλουν στο Υγείας), ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι πολύ πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Σταθερή αξία θα είναι βέβαια ο Γιάννης Μπρατάκος.

Σίγουροι πρέπει να θεωρούνται ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Λίνα Μενδώνη, η Σοφία Ζαχαράκη (για κυβερνητική εκπρόσωπος), ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τον Νίκο Δένδια, αν θα μετακινηθεί στο Άμυνας ή αν θα προταθεί για την προεδρεία της Βουλής, θέση για την οποία ακούγεται και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο Κώστας Τασούλας. Έντονα ακούγεται ότι στο σχήμα θα είναι και ο Γιάννης Οικονόμου ίσως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ρόλος αναζητείται και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Χρήστος Τριαντόπουλος για υφυπουργός στο Πολιτικής Προστασίας.

Για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ακούγεται έντονα ο Δημήτρης Παπαστεργίου, είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αν και μια τέτοια μετακίνηση θα δημιουργήσει πρόβλημα για την γαλάζια παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα σενάρια που κάνουν λόγο για υπουργοποίηση του Παύλου Μαρινάκη δεν φαίνονται να ευσταθούν, αφού το κόμμα έχει ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες του ενόψει των αυτοδιοκητικών εκλογών και των ευρωεκλογών που θα λάβουν χώρα το 2024.

Ποιοι θα μείνουν εκτός κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν σκέψεις να το αναλάβει κάποια από τις γαλάζιες βουλευτίνες ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Κώστα Σκρέκα, τον Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Θάνο Πλεύρη, τον Στέλιο Πέτσα, τον Κώστα Τσιάρα.

Κατά πάσα πιθανότητα όπως έχει γραφτεί το υπουργείο Υγείας θα είναι γυναικεία υπόθεση μεταξύ της Νίκης Κεραμέως και της Ειρήνης Αγαπηδάκη. Κανείς επίσης δεν γνωρίζει ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβουν οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ακούγονται και αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων όπως ο Γιώργος Σταμάτης, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Θάνος Πετραλιάς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγείας), αλλά και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.