ΕΦΚΑ: Αναδρομικό χαράτσι σε 300.000 ασφαλισμένους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/02/2017 - 08:13 | Author: Newsroom Ipaidia

Νέα σύγχυση, αυτή τη φορά σε 300.000 επιστήμονες, για το τι τελικά καλούνται να πληρώσουν από το λογαριασμό των νέων εισφορών προκαλεί η καινούρια παρτίδα ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ, καθώς κρύβουν αναδρομικό χαράτσι 4% έως 11% από εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας ανησυχεί για ένα πιθανό Βατερλώ στις εισπράξεις και καλεί τους επαγγελματίες να πληρώσουν τις εισφορές.

Η έκπληξη πάντως που είδαν στις εισφορές τους οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί) δεν προοιωνίζουν ελαφρύνσεις, αλλά επιβαρύνσεις που θα έρθουν αναδρομικά από 1η/1/2017, καθώς τα ειδοποιητηριά τους που άρχισαν να αναρτώνται στον ΕΦΚΑ δεν έχουν το σύνολο των εισφορών αλλά μόνον την εισφορά κύριας σύνταξης 20%, την εισφορά ασθένειας 6,95% και τα 10 ευρώ εισφορά για τον κλάδο ανεργίας.

Λείπουν από τον υπολογισμό των νέων εισφορών το 7% για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση και το 4% για εφάπαξ.

Αυτό σημαίνει ότι για τους μηχανικούς και δικηγόρους που έχουν και τις δύο εισφορές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δεν έχει χρεωθεί ένα ποσοστό εισφορών 11%, ενώ για τους γιατρούς που έχουν μόνο εφάπαξ δεν έχει χρεωθεί το 4%.

Οι εισφορές αυτές θα χρεωθούν είτε με ξεχωριστό «ραβασάκι» που θα σταλεί τον επόμενο μήνα από τον ΕΦΚΑ και θα υπολογίζει την επιβάρυνση 4% έως 11% ανάλογα με την ιδιότητα του ασφαλισμένου, στο εισόδημα του 2015, είτε κατά μια άλλη άποψη θα έρθουν ως ξεχωριστό ειδοποιητήριο από το υπερταμείο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στο οποίο υπήχθησαν όλοι οι επιμέρους τομείς επικουρικής και εφάπαξ που λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2016.

Και μόνο με το 26,95% όμως οι εισφορές για το «κίνημα της γραβάτας» πετάνε στα ύψη παρά τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος. • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: