Προγράμματα ΔΥΠΑ που αφορούν σε που από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη μέσα από το Gov.gr Wallet . Ti είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο διοικητής ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ για την κατάρτιση εργαζομένων και αφορά σε 150.000 εργαζομένους με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 65.000

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, ,  οποιοσδήποτε εργαζόμενος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα θέλει να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, συμμετέχει μέχρι και για 80 ώρες με πέντε ευρώ την ώρα για το επίδομα.

Τι ανέφερε για την ψηφιακή κάρτα ανεργίας 

«Προφανώς είναι η μετατροπή ενός έντυπου εγγράφου σε ψηφιακό, είπε ο κ. Πρωτοψάλτης αλλά ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, από τα οποία και εξαρτάται η πρόσβαση και σε ποιες», τόνισε.

Από τη Δευτέρα για πρώτη φορά η κάρτα έγινε διαθέσιμη στο Gov.gr Wallet  μετά δηλαδή από την ταυτότητα και από το δίπλωμα οδήγησης.

Όπως είπε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, «είναι κάτι το οποίο μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε είτε από android είτε από apple στο κινητό του ή σε τάμπλετ. Σε μιάμιση μέρα έγιναν 10.000 αιτήσεις και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το νέο αυτό βήμα στην ψηφιοποίηση του οργανισμού, ώστε να πάμε εκεί που πρέπει να είμαστε ως ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης».

Από την 1η Ιανουαρίου για πρώτη φορά υπάρχει επίδομα εργασίας

Είναι το μισό επίδομα ανεργίας, υπενθύμισε ο κ. Πρωτοψάλτης συνοψίζοντας ότι όποιος επιδοτούμενος άνεργος βρει δουλειά θα συνεχίσει να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας επιπλέον του μισθού του ως κίνητρο και επιβράβευση για την ταχύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας.

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας. Είναι επιβράβευση ουσιαστικά γι αυτόν, ο οποίος ενώ έπαιρνε το επίδομα ανεργίας, θα πιάσει δουλειά μέσα σε αυτό το 12μηνο», πρόσθεσε.

Παράδειγμα: Αν έχω 12 μήνες επιδοτούμενη ανεργία και τον έκτο μήνα πιάσω δουλειά, θα συνεχίσω να παίρνω για 6 μήνες το 50% του επιδόματος ανεργίας.