Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 40.000, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Αυτή τη στιγμή το κονδύλι των 500 εκατ. που χρηματοδότησε την πρώτη φάση του προγράμματος έχει εξαντληθεί.

Σύμφωνα με την Ημερησία, αναμένεται η νέα υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία περνάει από δω και να φέρει σχετικά σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που να προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 500 εκ ευρώ για την στήριξη άλλων 5.000 νέων προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους διαμέρισμα.

Οι προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία, με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του , ενώ, για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και όσους αποκτήσουν την ιδιότητα αυτή, το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Οι δανειολήπτες θα πρέπει επίσης να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου
Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών από την προέγκριση του δανείου
Στα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας, με επιδότηση από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για νέους με χαμηλά εισοδήματα, που θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.