Aυξημένοι είναι οι , ενώ η επιδότηση για τον Φεβρουάριο είναι 39 ευρώ στα οικιακά .

Πόσα είναι τα χρήματα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο, με τα αποκαλυπτήρια για το νέο «δίχτυ προστασίας» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να γίνονται ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, το τελευταίο σχέδιο για το ενεργειακό «πακέτο» (το οποίο μάλιστα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου) έχει μικρές διαφοροποιήσεις έναντι του Ιανουαρίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ισχυρές πιέσεις από επιχειρηματικούς κλάδους για ενίσχυση της επιδότησης στο , ώστε να ανασχεθεί ένα τουλάχιστον μέρος των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τη στιγμή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες ανατιμήσεις στα ράφια.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, αν και σχεδιάζεται στοχευμένη αύξηση της επιδότησης σε μη οικιακά τιμολόγια (ώστε να ανέλθει στο 75% σε ενεργοβόρους κλάδους) η εφαρμογή του σχεδίου «περνά» από την έγκριση της Κομισιόν, καθώς αλλιώς θα πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το «πράσινο φως» των Βρυξελλών δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί, με συνέπεια η επιδότηση στις επιχειρήσεις να παραμείνει τον Φεβρουάριο στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, και αυτό τον μήνα θα εφαρμοσθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως κατηγορίας, μεγέθους και κατανάλωσης.

300 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Επίσης, θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση .

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τον τρέχοντα μήνα οι πρώτες κιλοβατώρες θα επιδοτηθούν με 150 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι επόμενες 150 κιλοβατώρες με 110 λεπτά του ευρώ.

Κάτι που σημαίνει πως για το σύνολο των 300 κιλοβατώρων, η επιδότηση θα ανέλθει σε 39 ευρώ.

Όπως ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο, το «δίχτυ προστασίας» για το ρεύμα θα αφορά και τον Φεβρουάριο τις κύριες κατοικίες, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 4,2 εκατ. παροχές.

Επίσης θα καλύπτει όλες τις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος του δικαιούχου, του εμβαδού κατοικίας ή του παρόχου.

Στην περίπτωση του , η επιδότηση θα είναι 170 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για το σύνολο των 300 κιλοβατώρων. Επομένως, για έναν λογαριασμό με τη συγκεκριμένη κατανάλωση (ή μεγαλύτερη), η ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 ευρώ.

Στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, τα μέτρα στήριξης φαίνεται πως θα είναι τα ίδια με τον Ιανουάριο.

Επομένως, η ενίσχυση της πολιτείας (μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Η ενίσχυση θα καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης και το πελατολόγιο όλων των καταναλωτών.

Ίσια με τον προηγούμενο μήνα θα είναι και η έκπτωση που θα παράσχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία, μέσω των προμηθευτών λιανικής, θα απορροφήσει 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα από τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής.

Επομένως, το συνολικό όφελος για κάθε οικιακό καταναλωτή αερίου θα ανέλθει σε 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, όπως και τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, πρόκειται να επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος εμβαδού κατοικίας και παρόχου. Το μέτρο αφορά 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh.
Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 MWh.
Αυτό λοιπόν, σημαίνει ότι η μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Μάλιστα, στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ/MWh και έτσι απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηναία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά και λοιπών χρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ανεξαρτήτως δηλαδή εάν οι επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή, τη μέση ή την υψηλή τάση.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh. Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ.

Επίσης από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.