Πιο αναλυτικά , οι οικονομικές ζημιές που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων κακοκαιριών «Μήδεια» και «Ελπίδα» από την αποκοπή της ηλεκτροδότησης ωθεί τον Ρυθμιστή στη θέσπιση πλαισίου για την καταβολή αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ετσι, η ΡΑΕ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δύο προτάσεις που προβλέπουν τις . Η πρώτη προέρχεται από ομάδα εργασίας του ΑΠΘ και η δεύτερη από τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ,, περιορίζει την πρότασή του στις αποζημιώσεις για εκτεταμένες διακοπές μόνο λόγω φυσικών φαινομένων και εφόσον πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές που έχουν μέχρι 1.000.000 παροχές. Δηλαδή οι αποζημιώσεις δεν θα ενεργοποιούνται σε περιοχές με περισσότερες παροχές.

Αντίθετα, η πρόταση που εκπόνησε ομάδα εργασίας του ΑΠΘ εισηγείται αποζημιώσεις για πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης – πάνω από 8 ώρες – και ανεξάρτητα από τον λόγο πρόκλησης. Δηλαδή είτε πρόκειται για βλάβη είτε για ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι αποζημιώσεις της Αρχής φτάνουν στη χαμηλή τάση ακόμα και τα 80 ευρώ αν οι διακοπές διαρκέσουν 21 ώρες. Σύμφωνα με τα Νέα, η πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει πως τα ποσά που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές θα δίνονται όταν σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος λόγω ακραίων φυσικών φαινομένων.

Ο Διαχειριστής βάζει ως πλαφόν μη καταβολής αποζημίωσης τις διακοπές που διαρκούν έως τρεις ημέρες. Πάνω από τις 72 ώρες εισηγείται για τους οικιακούς καταναλωτές μόλις 6 ευρώ και εφόσον η διάρκεια της διακοπής είναι μέχρι 96 ώρες. Η αποζημίωση αυξάνεται στα 8 ευρώ για διάστημα 96 έως 120 ώρες. Ο ΔΕΔΔΗΕ βάζει επίσης ανώτατο όριο στο ύψος της αποζημίωσης τα 2.000 ευρώ και όπως προαναφέρθηκε οι αποζημιώσεις θα δίνονται εφόσον οι εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης δεν αφήνουν στο σκοτάδι πάνω από 1 εκατομμύριο παροχές. Με πιο απλά λόγια, η πρόταση του Διαχειριστή αφήνει εκτός μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.