Πιο αναλυτικά, αναμένεται ένα , του φυσικού αερίου αλλά και των καυσίμων κίνησης .

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο Οκτώβριος και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαν τρέξει με σημαντικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου TTF.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αέριο στο ολλανδικό hub είχε υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα των 229 ευρώ/MWh στις 28 Σεπτεμβρίου στα 105,4 ευρώ/MWh στις 11 Νοεμβρίου. Η βουτιά πάνω από 50% οδήγησε και τους παρόχους ρεύματος στην ελληνική αγορά να ρίξουν τις τιμές για τους μήνες Νοέμβριο αλλά και για τον Δεκέμβριο. Οι μειώσεις έφτασαν σε ορισμένα τιμολόγια να είναι ακόμη και 46%, ενώ σε συνδυασμό και με τις κρατικές επιδοτήσεις οι τιμές λιανικής σε ορισμένους προμηθευτές υποχώρησαν και σε επίπεδα προ κρίσης. Για τον Οκτώβριο η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε πέσει σχεδόν κατά 50% έναντι του Σεπτεμβρίου αφού διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον Νοέμβριο η χονδρεμπορική τιμή κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα στα 233,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ρεύμα

Από τις 11 Νοεμβρίου όμως μέχρι και χθες, οι τιμές του αερίου TTF τραβούν και πάλι την ανιούσα. Αυξήθηκαν κατά περίπου 30% και στις 30 Νοεμβρίου το TTF ξεπέρασε και τα 146 ευρώ/MWh.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τις αυξήσεις να συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνουν όσο πλησιάζει ο χειμώνας τα αποθέματα φυσικού αερίου θα υποχωρούν και οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξάνονται με την προσφορά σε LNG να περιορίζεται.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα δουν τις τον Ιανουάριο καθώς οι εταιρείες ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές λιανικής στις 20 Δεκεμβρίου.

Μετά από ένα 20ήμερο μειώσεων των τιμών της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, οι αναλυτές και στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών βλέπουν επάνοδο των ανατιμητικών κινήσεων.

Στις βενζίνες ήδη  αναμένεται να φανούν αυξήσεις της τάξης των 0,02 ευρώ/λίτρο, ενώ είχαν προηγηθεί μειώσεις της τάξης των 0,13 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε σε σχέση με τις 8 Νοεμβρίου στα επίπεδα των 1,969 ευρώ/λίτρο.

Βουτιά πάνω από 0,262 ευρώ/λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου είχε σημειώσει και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που υποχώρησε στα 1,15 ευρώ/λίτρο. Τα διυλιστήρια αποφάσισαν να συνεχίσουν την εκπτωτική πολιτική, ψαλιδίζοντας όμως κατά περίπου 0.03 ευρώ/λίτρο τις εκπτώσεις. Αυτή η επιβάρυνση θα φανεί στις αντλίες από αυτήν την εβδομάδα.

Οι ανατιμήσεις στην αγορά των καυσίμων αποδίδονται αφενός στις πολλές συντηρήσεις που είναι σε εξέλιξη σε διυλιστήρια της Ευρώπης με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι περιορισμένη. Την ίδια στιγμή οι ηλεκτροπαραγωγοί ζητούν περισσότερες ποσότητες πετρελαίου αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο, το οποίο ακριβαίνει ξανά.

Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν αναστάτωση στις αγορές τόσο με την υπόθεση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για τη μεταφορά του από τις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές όσο και στις κυρώσεις που θα επιβληθούν τον Φεβρουάριο στο προϊόν.