Ασφαλιστικό: Τέλος οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκι

Ασφαλιστικό: Τέλος οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκι

Να βάλει τέλος στις διπλές που πληρώνουν οι μισθωτοί με μπλοκάκι θέλει το υπουργείο Εργασίας με το νέο ασφαλιστικό. Υπάρχουν, όμως, όροι για να γλιτώσει κανείς από τη δεύτερη εισφορά.

Όσοι μισθωτοί έχουν «» για συμπληρωματικό εισόδημα, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, πλήρωναν διπλές εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη, με βάση το μισθό τους και το εισόδημα από το «μπλοκάκι».

Τώρα, στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η εισφορά για το «μπλοκάκι» θα καταργηθεί. Υπάρχει όμως ένας… όρος: ο εργαζόμενος θα πρέπει να καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης κλίμακας εισφορών.

Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που αρκεί έως εργαζόμενος ως μη μισθωτός (με «μπλοκάκι» δηλαδή), δεν θα πληρώνει επιπλέον εισφορές, αρκεί οι συνολικές εισφορές του (εργαζόμενου και εργοδότη) είναι πάνω από 210 ευρώ.

Παραδείγματα για τις διπλές εισφορές

Για παράδειγμα, ένας λογιστής που δουλεύει ως μισθωτός με αποδοχές 1.200 ευρώ έχει συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις 325 ευρώ στον κλάδο σύνταξης και περίθαλψης σε ποσοστό 27,10%. Από το 27,10% η εισφορά εργαζομένου που πληρώνει ο ίδιος είναι 9,22% (με 6,67% για σύνταξη και 2,55% για περίθαλψη), ενώ το υπόλοιπο 17,88% είναι η εισφορά υπέρ του εργαζόμενου, την οποία πληρώνει ο εργοδότης (με 13,33% για σύνταξη και 4,55% για την περίθαλψη).

Αν ο λογιστής έχει και μπλοκάκι που το χρησιμοποιεί για την ίδια ή και για άλλη δραστηριότητα, ώστε να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα π.χ. των 650 ευρώ τον μήνα, πληρώνει και δεύτερη εισφορά σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 650 ευρώ, δηλαδή 175 ευρώ τον μήνα και άλλα 10 ευρώ εισφορά ανεργίας, συνολικά 185 ευρώ.

Αν το εισόδημά του από το μπλοκάκι είναι 400 ευρώ, πληρώνει πάλι τα 185 ευρώ, γιατί είναι η παλιά κατώτατη εισφορά.

Συνολικά ως μισθωτός και ως ελεύθερος επαγγελματίας ο εργαζόμενος έχει δύο εισφορές με ποσό 510 ευρώ το μήνα.

Στην περίπτωση που η εισφορά των 210 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό, ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά. Σημειώνεται ότι οι εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη για έναν εργαζόμενο με μισθό 700 ευρώ είναι 190 ευρώ.

Αν αυτός, για παράδειγμα, έχει και «μπλοκάκι» ως και βγάζει για τη συμπληρωματική εργασίας 400 ευρώ, τότε θα πληρώνει και τη δεύτερη εισφορά, η οποία, όμως θα είναι 20 ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 210 ευρώ, για την κατώτατη εισφορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει ο ασφαλισμένος τη δυνατότητα να επιλέγει αν θέλει να πληρώνει και πάνω από τα 210 ευρώ, ώστε να έχει καλύτερη σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή θα είναι μέχρι το ύψος της ανώτατης εισφοράς των 560 ευρώ.

 

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !