και ο εξορθολογισμός τους, φαίνεται ότι θα έχουν την… τιμητική τους στη διαπραγμάτευση καθώς στην πρώτη διερευνητική συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήθηκε η αναδιάταξη του χάρτη της χώρας.

Η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών με στόχο ένα δικαιότερο σύστημα που θα στηρίζει εξίσου τα παιδιά κάθε οικογένειας αναμένεται να εξελιχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, σε μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση.

Άλλωστε το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο αλλά δεν ορίζει το έτος έναρξης της μεταρρύθμισης αφήνοντας «παράθυρο» για ενιαία εφαρμογή της απ’ό το 2019.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο και στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων για το 2018 να εξευρεθεί μέσω της μείωσης των δαπανών των υπουργείων, ώστε να διασωθούν τα επιδόματα προς τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την Καθημερινή, ιδιαίτερα δύσκολος θεωρείται ο τομέας αναπηρίας καθώς στο μνημόνιο προβλέπεται η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας για την καταβολή των επιδομάτων. Στις προτάσεις των δανειστών περιλαμβάνεται και η ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Παράλληλα ιδιαίτερες ενστάσεις αναμένονται από το ΔΝΤ ως προς τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος στέγασης συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ που βάσει των ψηφισμένων αντιμέτρων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή θα δοθεί σε 600.000 οικογένειες το 2019.

Τα κλιμάκια των δανειστών αναμένεται να συζητήσουν με στελέχη από τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας τα χρονοδιαγράμματα επιδότησης των μεταφορών σε ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους και ηλικιωμένους (απαιτείται νόμος έως τον Νοέμβριο), καθώς και για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών παροχών (έως τον Οκτώβριο).