: Πώς θα γίνει η στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων μπροστά στην ενεργειακή κρίση

 

Σύμφωνα με το newsbomb στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη για οριζόντια όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως, δηλαδή, οικονομικών κριτηρίων. Αυτό θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία υπάρχει η σκέψη να μειωθεί στο μισό η χονδρική τιμή του ρεύματος ωστόσο οι αποφάσεις δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα

Την ίδια ώρα η επιλογή αντιμετώπισης πρωτίστως της ενεργειακής κρίσης απομακρύνει την λύση μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης καθώς στην κυβέρνηση εκτιμάται ολοένα και περισσότερο ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα φτάσει τελικά στην τσέπη των καταναλωτών.

Η επιτάχυνση των αποφάσεων της κυβέρνησης προκαλείται από τον αργό ρυθμό των αποφάσεων της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση την οποία εξάλλου είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει τους ευάλωτους πολίτες από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και γι’ αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκέσει η κρίση παρόλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και θα εφαρμοστούν τις προσεχείς ημέρες – κάρτα καυσίμων, επιταγή ακρίβειας, επίδομα τέκνων.

Επιδότηση καυσίμων

Αναφορικά με την επιδότηση καυσίμων, η πλατφόρμα στο gov.gr θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Oι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας θα πρέπει να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing). Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο. Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της. Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο.

Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθεί σε 1.750.000 αδύναμους οικονομικά πολίτες η επιταγή ακρίβειας– έκτακτο δώρο Πάσχα των 200 ευρώ. Στους χαμηλοσυνταξιούχους η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί τη Μεγάλη Τετάρτη. Τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
προσυνταξιοδοτική παροχή,
αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους το επίδομα Πάσχα θα λάβουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, Άτομα με αναπηρία, έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Επίσης θα καταβληθεί διπλή δόση εγγυημένου εισοδήματος στους περίπου 240.000 δικαιούχους του.

Nωρίτερα οι Μαΐου

Εν τω μεταξύ οι πληρωμές για τις συντάξεις του Μαΐου θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες λόγω της εορτής του Πάσχα.

Έτσι, η πληρωμή αρχίζει από τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου με τις ημερομηνίες ανά ταμείο να είναι οι εξής:

Στις 19 Απριλίου 2022, Μεγάλη Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Στις 20 Απριλίου 2022, Μεγάλη Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Στις 21 Απριλίου 2022, Μεγάλη Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Σημειώνεται ότι την Μεγάλη Τετάρτη (20/4) θα καταβληθεί και η «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.