: Αν και η κυβέρνηση τόνισε πώς δεν υπάρχει στην παρούσα φάση θέμα ελλείψεων σε συγκεκριμένα προϊόντα, ωστόσο αρκετές αλυσίδες έχουν προχωρήσει σε προληπτικό πλαφόν.

Φόβοι για νέες ανατιμήσεις

Το πλαφόν αφορά άλευρα και σπορέλαια κατά κύριο λόγο, καθώς η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι αυξημένη από καταναλωτές που έχουν ξεκινήσει επιλεκτικά να «στοκάρουν» προϊόντα μακράς διάρκειας υπό τον φόβο ελλείψεων και του νέου κύκλου ακρίβειας.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, «υπάρχει επάρκεια στην αγορά, υπάρχει ροή στον εφοδιασμό της με προϊόντα, δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας, απλά για κάποια προϊόντα απαιτείται λίγος χρόνος για προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα».

Παραδέχτηκε πάντως ότι «ένα μικρό πρόβλημα εντοπίζεται στο , το οποίο όμως τα ελληνικά νοικοκυριά το χρησιμοποιούν λίγο, αλλά και εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις, όπως και στις ζωοτροφές, αλλά και στο μαλακό σιτάρι και στο καλαμπόκι, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά».

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών, η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φόβοι στην αγορά για νέο κύκλο ανατιμήσεων. Ηδη, όπως λένε αρκετοί λιανέμποροι, κάθε νέα παραγγελία που παραλαμβάνουν έχει ακριβότερα τιμολόγια και προεξοφλούν νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στις τιμές «χτυπώντας» τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η υπερφορολόγηση αδικαιολόγητων κερδών στον τομέα της αλλά και τα πρόστιμα-ρεκόρ που έχουν επιβληθεί σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Εν τω μεταξύ η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί και σύμφωνα με εκτιμήσει παραγόντων της αγοράς οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, καθώς οι αρτοποιοί παραλαμβάνουν αλεύρι με νέους τιμοκαταλόγους, με αυξήσεις 40%. Η τιμή του σιταριού έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο.

O Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας επισημαίνει πως «μιλάμε προφανώς για μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η τιμή του ψωμιού έχει πάρε αύξηση λόγω αύξησης στα άλευρα, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο ηλιέλαιο, ωστόσο αίσθηση μου είναι πως η μέγιστη τιμή του θα φτάσει στα 2,40 ευρώ ανά κιλό και όχι παραπάνω».

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τα άλευρα, ο κύριος Μούσιος τόνισε: «Θέλω να τονίσω πως υπάρχει επάρκεια. Υπήρξε μια ανησυχία αρχικά, κάτι πολύ λογικό, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση. Το πλαφόν σαν μέτρο έχει επιβληθεί ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση των αγαθών.

Δεν μπορεί κάποιος να πάει να πάρει 10 κιλά αλεύρι χωρίς λόγο. Αυτόματα και πρόβλημα σε εμάς θα δημιουργήσει γιατί δεν θα βρίσκουμε αλλά και θα του χαλάσει σε έναν μήνα. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο ηλιέλαιο καθώς και πρόβλημα στην ποσότητά του υπάρχει αλλά και ακριβό είναι. Εμείς αγοράζαμε με 1,30 το λίτρο και μέσα σε λίγες ημέρες έφτασε στα 3 ευρώ».