: Οι τιμές λιανικής της φέτος προβλέπεται να είναι οι υψηλότερες από το 2014 – Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Τι δείχνει η τελευταία  έκθεση, υπό τον τίτλο «Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική Μαρτίου 2022».

Η έκθεση σημειώνει ότι η απότομη άνοδος των τιμών του αργού αντανακλά τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι ανακοινωθείσες και οι πιθανές μελλοντικές κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Για την πορεία το τιμών στο άμεσο μέλλον, η αμερικανική υπηρεσία αύξησε την προβλεπόμενη τιμή του Brent στα 116 δολάρια ανά βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης στο πρατήριο, η εκτίμηση είναι κατά μέσο όρο στα 4,10 δολάρια ανά γαλόνι (στο αμερικανικό σύστημα) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη του 2020, το θετικό όμως είναι ότι η υπηρεσία προβλέπει μείωση κατά το υπόλοιπο του έτους.

Στο σύνολο του έτους η λιανική τιμή της βενζίνης θα είναι κατά μέσο όρο 3,79 δολάρια το γαλόνι. Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί θα είναι η υψηλότερη μέση τιμή από το 2014.

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό αργό τύπου WTI, αυτό αναμένεται επίσης να παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια κατά το β’ τρίμηνο, και συγκεκριμένα στα $113 το βαρέλι κατά μέσο όρο.

Η ΕΙΑ σημειώνει ότι η πρόβλεψή της υπόκειται σε αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εισβολής στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις κυρώσεων, τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου και την παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου. Παρόμοιοι παράγοντες θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου.

Σε ανοδική τροχιά ξανά οι τιμές

Το πετρέλαιο αυξάνεται ξανά σήμερα μετά την υποχώρηση για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Ο πόλεμος έχει διαταράξει σοβαρά τις ρωσικές ροές πετρελαίου και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η παραγωγή από το βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+ θα μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο τον Απρίλιο.

Το Brent ενισχύεται 2,75 δολάρια ή 2,6% στα 109,39 δολάρια το βαρέλι, μετά από την άνοδο 9% την Πέμπτη, που αποτελεί την υψηλότερη από τα μέσα του 2020.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 2,93 δολαρίων ή 2,9% στα 105,91 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την άνοδο 8% την Πέμπτη.

Η Λιβύη δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να αυξήσει την προσφορά γρηγορότερα για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή, αλλά δεν έλαβε εγγυήσεις από τον διάδοχο του βασιλείου.

Το Brent για τον διακανονισμό του Μαΐου σημείωσε άνοδο κατά 9,06 δολ. στα 107,08 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές πετρελαίου γνώρισαν τεράστιες διακυμάνσεις αυτόν τον μήνα, με το αργό πετρέλαιο Brent να εκτινάσσεται σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει ελαφρώς πάνω από τα 100 δολάρια. Την ίδια ώρα η αγορά βρίσκεται επίσης εν μέσω κρίσης ρευστότητας.