: Παράταση ζητούν για την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τι συμβαίνει με την

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι ανακοινώσεις των νέων αντικειμενικών που θα ισχύσουν από το 2022 φαίνεται πως έχουν προκαλέσει ένα κύμα γονικών παροχών και . Ωστόσο, το δεδομένο ότι από 1ης Ιουλίου όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρώσει την ΗΤΚ, κάνει τους ιδιοκτήτες και τον τεχνικό κόσμο να επιθυμούν παράταση και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ούτως ώστε να κάνουν τις όποιες αλλαγές στα ακίνητά τους με τις ισχύουσες τιμές και χωρίς την υποβολή του σχετικού φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι υποχρεωτική για να γίνει κάποια πράξη επί εμπράγματου δικαιώματος (γονική παροχή, δωρεά, αγορά, πώληση).

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά τα εξής:

– Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες .

– Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κ.λπ.

Μειώσεις ενοικίων: Για ποιούς λόγους κόπηκαν χιλιάδες αιτήσεις

– Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαίρετων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής , μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει επί τάπητος όλα τα αιτήματα, χωρίς ακόμα να έχει καταλήξει στο αν θα δοθεί κάποια μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου.

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.