Βασικά σημεία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την Παιδεία

Βασικά σημεία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την Παιδεία

Τρία βήματα για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται και ένα νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση, με σημαντικότερο μέτρο την εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων απευθείας από το σύλλογο διδασκόντων.

Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία: Όλες οι αλλαγές στους διευθυντές σχολείων – Πως θα εκλέγονται;

Η εφημερίδα των Συντακτών δημοσιεύει σήμερα τι θα περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το Υπουργέιο Παιδείας το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη θα υπάρξουν αλλαγές στην εκλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων με την εισαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη τους, κατά πλειοψηφία, από τον σύλλογο διδασκόντων. Με μυστική ψηφοφορίαοι διδάσκοντες σ’ένα σχολείο θα επιλέγουν τον ικανότερο για τη θέση του διευθυντή. Σε ό,τι αφορά τις προυποθέσεις και τα κριτήρια για την υποψηφιότητα οι βασικές σκέψεις προβλέπουν ότι:

– Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων,αλλάκαι οι νυν διευθυντές.
– Υποψηφιοότητα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν στο σχολείο στο οποίο υπηρετούν ή στη μονάδα όπου ανήκει η οργανική τους θέση (όχι και στα δύο)
– Η εκπαιδευτική προυπηρεσία (όχτω χρόνων) θα λαμβάνεται υπόψη, όπου είναι δυνατόν
– Αν ο υποψήφιος είναι εκπαιδευτικός ειδικότητας και διδάσκει σε περισσότερα του ενός σχολεία, τότε υπάρχει η σκέψη να αποκτήσει δικαίωμα υποψηφιότητας στο σχολείο όπου διδάσκει τις περισσότερεςώρες σημειώνεται ότι πρόκεται για ενα πιλοτικό πλαίσιο διάρκειας ενός χρόνου, με το οποίο θα γίνει η μετάβαση στο νέο και οριστικό πλαίσιο που θα ετοιμάσει το Υπ.Παιδείας

Τι λέει το πολυνομοσχέδιο για το άνοιγμα των πινάκων και την προϋπηρεσία των αναπληρωτών

Μεγάλες αλλαγές προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με στόχο την άρση των ανισοτήτων μεταξύ αναπληρωτών – μονίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακών». Ανάμεσα στις διορθώσεις που εξετάζονται, είναι:

  • Το άνοιγμα των πινάκων και η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών από το 2010 και μετά. Δηλαδή, επέκταση της διετίας 2010-2012 που δόθηκε από την προηγούμενη ηγεσία με την προσθήκη προϋπηρεσίας και για τα έτη 2012-2014.
  • Ελαστικοποίηση πειθαρχικών μέτρων, όπως η μείωση της διετούς ποινής στη περίπτωση άρνησης αναπλήρωση και συγκεκριμένα ο περιορισμός της στην τρέχουσα μόνο χρονιά.
  • Εξίσωση όρων θητεία με του μόνιμους, όπως ο χρόνος άδειας κ.α.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !