: Σε λίγες ημέρες τελειώνει η αγωνία για τους υποψήφιους των καθώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Οι αναμένεται να ανακοινωθούν σύμφωνα με πληροφορίες στις 27 Αυγούστου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» η άνοδος δεν αποκλείεται να είναι θεαματική για ορισμένες σχολές.

Το «ασανσέρ» των ιατρικών σχολών

Οι απώλειες της προηγούμενης χρονιάς τονίζεται στο δημοσίευμα, που έπληξαν δημοφιλείς και διαχρονικά περιζήτητες σχολές στα των υποψηφίων, ρίχνοντας τις βάσεις τους ακόμα και κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, φαίνεται ότι αποκαθίστανται φέτος, τουλάχιστον εν μέρει σε κάποιες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, η Ιατρική Αθηνών δεν επιστρέφει στις εποχές της δυσθεώρητης βάσης των 19.000 μορίων, όμως εκτιμάται ότι θα κερδίσει πάνω από , ανακάμπτοντας από την περσινή κατρακύλα.

Επιπλέον, οι πολύ καλές επιδόσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο ανεβάζουν σχεδόν όλες τις ιατρικές σχολές πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, οι πολυτεχνικές σχολές κερδίζουν κάποια από τα «χαμένα» των προηγούμενων ετών με πιο συγκρατημένη άνοδο, οι νομικές σταθερά δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα της μεταβολής των το πολύ κατά 200 μόρια και οι οικονομικές σχολές, αποκλειστικά στα κεντρικά ιδρύματα, συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων, ανεβάζοντας κι άλλo τη βάση εισαγωγής.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις για κάθε

Ακολουθούν οι εκτιμήσεις για τις , όπως τις κατέθεσαν εκπαιδευτικοί αναλυτές στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»:

Οι Βάσεις για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών)

Αυξήσεις που δεν ξεπερνούν τα εκτιμώνται στις δημοφιλείς σχολές τού εν λόγω πεδίου, όπου ο ανταγωνισμός καλά κρατεί μεταξύ των υποψηφίων λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά των περιορισμένων θέσεων.

Ελαφρώς ανοδική θα είναι η πορεία στις δύο κεντρικές νομικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στις σχολές Ψυχολογίας, που στην πλειονότητά τους θα κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Αυξομειώσεις με μικρή άνοδο ή μικρή πτώση αναμένεται στις που κινούνται στις μεσαίες βαθμολογίες, όπως στην περίπτωση των Παιδαγωγικών και των τμημάτων Φιλοσοφίας και Ιστορίας.

Το νέο σύστημα, η επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας και κυρίως η πρωτόγνωρη ψυχολογία του υποψηφίου, που φέτος για πρώτη φορά είδε να αποκλείεται από πολλές σχολές στο του, δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις, ιδίως για τις σχολές και τα τμήματα που δεν βρίσκονται στις διαχρονικά δημοφιλείς επιλογές.

Οι Βάσεις 2021 για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Τεχνολογικών Σπουδών)

Εν μέρει επανάκτηση των απωλειών από τις σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις τους θα καταγραφεί στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, με κάποιες από αυτές να επιστρέφουν σχεδόν με βεβαιότητα στο κατώφλι των 18.000 μορίων.

Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ επιστρέφουν σιγά σιγά σε υψηλότερες βαθμολογίες, κυρίως λόγω της αύξησης των αριστούχων.

Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές θα ανέβουν αρκετά μόρια, ακόμα και 800 πάνω, όπως εκτιμάται, ανάλογα τη σχολή, ενώ αύξηση θα καταγραφεί και στις φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, της τάξης των 300-400 μορίων.

Στην περιφέρεια εκτιμάται ότι μπορεί εντοπιστούν τεράστιες μεταβολές στις , ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια, κάτι που όμως θα κριθεί από τις επιλογές των υποψηφίων στο

Οι Βάσεις 2021 για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Ακόμα και 800 μόρια εκτιμάται ότι θα φτάσει η αύξηση στις ιατρικές, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του εν λόγω πεδίου.

Η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να προσεγγίσει ακόμα και τα 18.800 μόρια, ενώ γύρω από τα 18.000 μόρια θα κινηθούν Κτηνιατρική και Φαρμακευτική.

Οι υποψήφιοι φέτος επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές επιδόσεις και επαναφέροντας σε δυσθεώρητες βάσεις τις δημοφιλείς σχολές σε κεντρικά και περιφερειακά ιδρύματα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή αναμένεται η άνοδος στις σχολές και τα τμήματα μεσαίων βαθμολογικών, που στο συγκεκριμένο πεδίο αφορούν κυρίως παραϊατρικά επαγγέλματα.

Νοσηλευτικές, Φυσικοθεραπείες, Μαιευτική θα δουν ακόμα και 1.000-1.500 μόρια άνοδο, σημειώνουν οι εκτιμητές, κάτι που οφείλεται στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση αλλά και στις υψηλές βαθμολογίες που σημειώθηκαν από τους υποψηφίους.

Οι Βάσεις 2021 για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)

Εδώ αναμένεται να καταγραφεί άνοδος δύο ταχυτήτων. Από τη μία οι δημοφιλείς σχολές Οικονομίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και από την άλλη το σύνολο των σχολών που μέχρι πέρυσι κυμαίνονταν σε βάσεις που δεν ξεπερνούσαν τα και φέτος αυτόματα, λόγω της , θα εκτοξευτούν κοντά στα 8.000 με 10.000 μόρια.

Στην πρώτη περίπτωση, οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων θα οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο σχολές κεντρικών ιδρυμάτων, ακόμα και κατά 800-1.000 μόρια, με τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά να αναμένεται να έχουν βάση άνω των 18.000 μορίων. Στη δεύτερη περίπτωση, η άνοδος, αν και εντυπωσιακή, θα συνοδεύεται από κενές θέσεις, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων στο 4ο επιστημονικό πεδίο έχει καταγράψει πολύ χαμηλές βαθμολογίες.