Tραγική η κατάσταση που επικρατεί στο –  Τη μετεγκατάσταση των ΕΕΕΚ απαίτησε η Λαϊκή Συσπείρωση με παρέμβασή της.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης έφερε για συζήτηση ως εκτός ημερησίας διάταξης δυο πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των παιδιών μας στο σχολικό συγκρότημα των 1ο, 2ο και νυχτερινό ΕΠΑΛ στο Βούρκο καθώς και τη μεταστέγαση των ΕΕΕΚ.

Σύμφωνα με το eviaportal, όσο αφορά το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ στο Βούρκο, η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε την ακαταλληλότητα 2 αιθουσών καθώς και υποσχέσεις για επεμβάσεις στο χώρο.

Όμως, η απαγόρευση χρήσης των αιθουσών δε δίνει λύση στους καθηγητές για το που θα στεγάζονται από δω και στο εξής, απλά τους πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για το τι θα πράξουν έως ότου οι υποσχέσεις γίνουν πράξη… Οι εκπαιδευτικοί, επανειλημμένα έχουν υποβάλλει αιτήματα για ολοκληρωμένο έλεγχο του κτιρίου, και έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στα ΕΠΑΛ. Έχουν μάλιστα φτάσει στο σημείο να κάνουν μικροεπισκευές με προσωπική δουλειά!

Η επικινδυνότητα του κτιριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ που σήμερα γίνεται το “θέμα της ημέρας” δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι χρόνια και γνωστή στη σημερινή αλλά και στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, στην τωρινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο προηγούμενος στατικός έλεγχος στο συγκεκριμένο οικοδόμημα έχει γίνει εδώ και πάνω από 10 έτη! Κι όμως… ένα κτίριο της δεκαετίας του 1960 το οποίο στεγάζει μαθητές έχει να ελεγχθεί από το 2009! Και ενώ καθηγητές και γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Που βρίσκονταν όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια; Τώρα πήραν χαμπάρι τι συμβαίνει στα ΕΠΑΛ; Η μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού της Χαλκίδας, μετά το τραγικό και προμελετημένο έγκλημα στα Τέμπη και οι καταγγελίες των γονιών είναι που κινητοποίησαν τη Δημοτική Αρχή και τις άλλες υπηρεσίες.

Έχουν τη φωλιά τους λερωμένη όλοι! Κεντρικό κράτος και τοπική διοίκηση υπηρετούν την ίδια πολιτική που θεωρεί τη ζωή των παιδιών μας και την ασφάλειά τους κόστος. Είναι αδιανόητο σήμερα με τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας να κινδυνεύει η ζωή των παιδιών μας στο σχολείο τους, ενώ θα μπορούσαν να φοιτούν σε σύγχρονες σχολικές δομές υψηλών προδιαγραφών αντίστοιχες των δικών τους αναγκών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαίτησε από τη Δημοτική Αρχή να λάβει άμεσα μέτρα που θα λύσουν το θέμα της ασφάλειας για παιδιά και εκπαιδευτικούς σήμερα αλλά και θα αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα το χρόνιο πρόβλημα της απαξίωσης του σχολικού συγκροτήματος. Η Δήμαρχος δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση καθώς δεν έδωσε ούτε χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ούτε ενημέρωσε για την κατάσταση που βρίσκεται το υπόλοιπο σχολικό συγκρότημα.

Όσο αφορά τη μετεγκατάσταση των ΕΕΕΚ από τα κριθέντα ως ακατάλληλα κοντέινερ σε καινούργια στο πρώην τάγμα πεζοναυτών. Να θυμίσουμε πως μιλάμε για παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία εδώ και 15 χρόνια στεγάζονται “προσωρινά” σε κοντέινερ. Η εξαθλίωση και επικινδυνότητα στο μεγαλείο της! Οι γονείς πολλών παιδιών προτιμούν να τα κρατούν σπίτι για την ασφάλειά τους. Παρά το γεγονός ότι έχουν κριθεί ακατάλληλα και ενώ οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2020 γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρίσκονται σε αναμονή…. χωρίς να παίρνουν απάντηση για το πότε επιτέλους θα τελειώσει το μαρτύριό τους! Επιπλέον καμία αναφορά δεν έχει γίνει για τη μελέτη του νέου υποσχόμενου από τη Δημοτική Αρχή σχολικού κτιρίου.

Αυτό που συμβαίνει προφανώς δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που υπηρετείται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και στερεί τη χρηματοδότηση, προώθηση έργων που σχετίζονται με τις ανάγκες των παιδιών μας , ενώ μοιράζει απλόχερα δις σε ιδιωτικές εταιρείες και ομίλους.

Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη και πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στη Οδύσσεια αυτών των παιδιών. Όχι μόνο δε λαμβάνουν την ιδιαίτερη εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα που τους αρμόζει , αλλά κινδυνεύουν κιόλας!

Είναι εξαιρετικά επείγον να προχωρήσουν οι ανάλογες ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή ώστε να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση των παιδιών καθώς και οι σχετικές διαδικασίες ανέγερσης νέου σύγχρονου οικοδομήματος που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες αυτών των μαθητών.