Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου αναφέρει πως «Πριν στεγνώνει καλά καλά το μελάνι απο τον περσινό νόμο-έκτρωμα για τους εργαζόμενους στην , η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πρίν ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε το περαιτέρω μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας, στους εργαζόμενους του κλάδου»

Και συνεχίζει:

Η κυβέρνηση ενώ καμώνεται ότι αυξάνει το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία για την νέα σχολική χρονιά, στην πραγματικότητα προχωράει περαιτέρω στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας εκτός από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των εργαζομένων, τώρα και την 2ωρή απασχόληση. Άμεσο αποτέλεσμα πέρα των άλλων, είναι και η μείωση του εργατικού μισθού των εργαζομένων.

Μας λένε ότι έτσι θα υπάρχει δυνατότητα για να προσληφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι τους απαντάμε οτι, η ανεργία και η φτώχεια δεν μειώνεται όταν ένα κομμάτι ψωμί μοιράζεται και γίνεται αντίδωρο, αντίθετα μειώνεται όταν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με πλήρη σταθερή, μόνιμη, εργασία. Με την τακτική της ανθρωποφαγίας και της διαίρεσης, θέλουν να φέρουν αντιμέτωπους όχι μόνο τον ένα εργαζόμενο εναντίον του άλλου άλλα και τους άνεργους εναντίων των εργαζομένων, λες και φταίνε όσοι εργάζονται για την ανεργία και τη φτωχοποίηση του λαού.

Ταυτόχρονα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός/μηχανισμός της ΓΣΕΕ και στο νομό Ηρακλείου, αφού πρώτα κορνίζαρε φωτογραφίες με τους υπουργούς για να προσδώσει κύρος στους χειρισμούς του, στη συνέχεια βιάστηκε για μία ακόμα φορά να πανηγυρίσει, χειροκροτώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τώρα σαν “τον απατημένο σύζυγο” προσπαθεί μέσα στο καλοκαίρι να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους ίδιους που καθησύχαζε, ρίχνοντας τους παράλληλα και ευθύνες που δεν έδωσαν τα στοιχεία τους για να μπουν στο ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να «ενημερωθεί ο υπουργός».

Η ίδια η ζωή όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει πως με νόμους, μερεμέτια, υποσχέσεις και με το χαμήλωμα των απαιτήσεων, θα γίνεται ένα βήμα μπρος και δέκα πίσω, γύρω από το δίκαιο αίτημα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία. Θα έρχονται και θα φεύγουν διάφορες συμβάσεις άλλοτε έργου άλλοτε μονοετείς άλλοτε διετείς άλλοτε σε διαφορετικό εργοδότη αλλά η ομηρία των εργαζομένων θα παραμένει ανέγγιχτη.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στης σχολική καθαριότητα έχουν να αντιμετωπίσουν και το κτήνος της γραφειοκρατίας και ολιγωρίας των Δήμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η καθυστέρηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στον Δήμο Γόρτυνας όπου ακόμα και σήμερα, παραμένουν απλήρωτες, με τραγικές συνέπειες στην καθημερινή τους επιβίωση. Την μη επίλυση στην καταβολή των ενσήμων του μήνα Οκτωβρίου από το έτος 2020 στον ίδιο Δήμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και αυτό το πενιχρό επίδομα από το ταμείο ανεργίας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά τους μήνες που δεν απασχολούνται στα πόστα τους. Την μή απόδοση των ΜΑΠ σχεδόν στο σύνολο των Δήμων του Νομού Ηρακλείου, με αποτέλεσμα, αυτοί οι εργαζόμενοι που σήκωσαν στην πλάτη τους την πανδημία μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους, να μένουν αθωράκιστοι.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, εκεί που θα βρίσκονται δηλαδή ξανά από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες μαθητές εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας, όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών, είναι η άμεση μονιμοποίηση τους σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση.

Να μη χάσει καμία συναδέλφισσα τη δουλειά της, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και παράλληλα να καλυφθούν τα μεγάλα και διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν σε αρκετά χωρία και περιοχές του Νομού μας. Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω βαραίνει την κυβέρνηση.

Μαζί με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους εργαζόμενους στους Δήμους, είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για σταθερή-μόνιμη δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει οριστικά τις αλυσίδες της ομηρίας που ζουν κάθε χρόνοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα.

Καλούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα να ενισχύσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Ηρακλείου το επόμενο διάστημα, με συλλογικές διαδικασίες να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις δίπλα στο σωματείο τους και να δώσουν αυτές τις μέρες άμεση και μαχητική απάντηση σε Τοπικό, περιφερειακό αλλά και κεντρικό επίπεδο.

Aπαιτούμε :

Ανανέωση όλων των συμβάσεων με μετατροπή τους σε πλήρη απασχόλησή και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Καταβολή των ΜΑΠ σε χρήμα όπου δεν έχουν δοθεί και έγκαιρος προϋπολογισμός τους για το νέο σχολικό έτος.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους δήμους υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών.