Έρευνα του στα και παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της αγωγής υγείας.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Χρονική επέκταση διεξαγωγής και καθορισμός διαδικασιών οργάνωσης έρευνας με θέμα: Αξιολόγηση της οργάνωσης και της υλοποίησης στις σχολικές μονάδες, δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της αγωγής υγείας που αναπτύσσονται από το Υπουργείο Υγείας για το σχολικό έτος 2021-22

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχοντας αναπτύξει συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΣΔΥ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), ενημερώνει για την χρονική επέκταση διεξαγωγής και τον καθορισμό των διαδικασιών οργάνωσης έρευνας με θέμα:

“Αξιολόγηση της οργάνωσης και της υλοποίησης στις σχολικές μονάδες, δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της αγωγής υγείας που αναπτύσσονται από το Υπουργείο Υγείας για το σχολικό έτος 2021-22”.

Η εν λόγω έρευνα έλαβε αρχική έγκριση διεξαγωγής της για το σχολικό έτος 2019- 20.

Δεδομένου ότι η έναρξη υλοποίησης της έρευνας έγινε κατά τους πρώτους μήνες του 2020 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) και ακολούθησε η πανδημία της νόσου Covid-19 με τη λήψη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση αυτής έως το τέλος του σχολικού έτους, γεγονός που επέτρεψε την περιορισμένη συλλογή ερωτηματολογίων και δεδομένων.

Ο φορέας διεξαγωγής της έρευνας (ΠΑ.Δ.Α.), κατέθεσε προς έγκριση στο Υ.ΠΑΙ.Θ. αίτημα χρονικής επέκτασης αυτής για το σχολικό έτος 2021 – 22 , θεωρώντας ότι είναι ενδιαφέρον να καταγραφούν ερευνητικά οι αδυναμίες και οι δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων λόγω της πανδημίας.

Σε συνέχεια των σχετικών εγκριτικών εγγράφων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του εγγράφου της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υ.Υ. αναφορικά με την ανάπτυξη και υλοποίηση των δράσεων και παρεμβάσεων για το σχολικό έτος 2021-22, κατατέθηκε αίτημα από τον ερευνητικό φορέα προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε να συνεχιστεί η διεξαγωγή της έρευνας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως τον Ιούνιο 2022, με την επισήμανση ότι η μεθοδολογία και τα έντυπα της έρευνας παραμένουν ίδια.

Αναγνωρίζοντας ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας, αλλά και της προτεραιότητας του εμβολιαστικού προγράμματος, παρέχεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε Μονάδα Υγείας (Νοσηλευτικό Ίδρυμα, Κέντρο Υγείας/Τ.ΟΜ.Υ, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, κλπ) υλοποιεί τις παρεμβάσεις που ακολουθούν, να συμμετέχει στη διεξαγωγή της έρευνας σύμφωνα με τα όσα ειδικότερα αναφέρονται για τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες οργάνωσης αυτής, στο σχετικό Παράρτημα 1.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν επιλεγεί από την ερευνητική ομάδα να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της έρευνας, είναι οι ακόλουθες:

Δείτε το