17-10-16 Συνέντευξη του Νίκου Φίλη “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”

Το Συνέδριο έδειξε αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των αρχών της Αριστεράς και του κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ”.

“Σημασία είχε και το ένα ψηφοδέλτιο ενώ και οι επιμέρους σταυροδοσίες δεν ήταν αυτές που καθόρισαν τελικώς το αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ότι ένα κόμμα της Αριστεράς έχει ένα ένστικτο Δημοκρατίας και ότι θέλει να προχωρήσει με τις αρχές του, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνάμε” ανέφερε ο Νίκος Φίλης, κάνοντας παράλληλα λόγο και για ευθύνη στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθούν όσοι εκλέχθηκαν – με πολλούς ή λίγους ψήφους – στο ένστικτο, το στοχασμό και την αποφασιστικότητα των αριστερών συνέδρων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο ίδιος και άλλοι υπουργοί που είχαν υποστεί μία «φοβερή επίθεση, μία δολοφονία χαρακτήρων», βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των συνέδρων, κάτι που δείχνει ότι το κόμμα έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε μια μορφή αλληλεγγύης και να απαντά στις βρώμικες επιθέσεις.

«Δώσαμε την απάντηση μας με το έργο μας στο χώρος της Παιδείας. Τα σχολεία μετά από πάρα πολλά χρόνια λειτούργησαν παντού, ενώ με αφορμή τα Θρησκευτικά το θέμα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας τέθηκε με τρόπο έλλογο, δημοκρατικό» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας:

«Ζητήματα που μπορεί να μην έχουν μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών, είναι όμως ζητήματα που έχουν μεγάλη σημασία για να φτιάξουμε μια χώρα με εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες, ιδεολογίες, ξεπερνώντας συμφέροντα και νοοτροπίες του παρελθόντος».

Το γεγονός ότι στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων είναι ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας, αλλά και ο υπουργός Υγείας Ανδρ.Ξανθός, δεν είναι στήριξη σε πρόσωπα, είναι η εντολή του συνεδρίου για αυτές τις δύο δράσεις, που αποτελούν την καρδιά του κοινωνικού κράτους, να αποτελέσουν το επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης και του κόμματος, όπως ανέφερε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε και την υψηλή θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, που πρωταγωνιστεί στο διάλογο για τις αποκρατικοποιήσεις, το βάθος στο οποίο θα φτάσουν, το πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. «Αυτός που με γενναιότητα έθεσε αυτά τα ζητήματα, με την αναγκαία σαφήνεια ήταν ο Σκουρλέτης, βγήκε έκτος, αυτό έχει σημασία», σημείωσε ο κ.Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι διατύπωσε από το βήμα αυτά που συζητούνται στις οργανώσεις μεταξύ των μελών.

Στόχος είναι ένα μαζικό κόμμα, πολιτικά προσανατολισμένο στη δράση, συνέχισε ο κ.Φίλης, πρέπει να δούμε το θέμα της δημοκρατίας στο εσωτερικό του, το πώς λειτουργούμε, να μην νεκρώσουμε και αναπτύξουμε σχέσης διαμεσολάβησης, αλλά να προστατευτεί η αγνότητα και η ανιδιοτέλεια της Αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσουμε τις σχέσεις προς τα έξω με την κοινωνία, την ειλικρίνειά μας, να αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που υφίσταται ο πολίτης, να μην λέμε ψέματα ως κόμμα και κυβέρνηση.

Για το μεγάλο ποσοστό αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία, δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο, όπως είπε, είναι ψήφος προς έναν αγωνιστή της Αριστεράς που η συμβολή του στη διαμόρφωση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καθοριστική.

17-10-16 Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο “Real FM”

Στην πεποίθηση του κόσμου της Αριστεράς πως πρέπει να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, απέδωσε τα υψηλά ποσοστά με τα οποία εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Πρώτα-πρώτα δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την εκκλησία. Είναι διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της εκκλησίας. Δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο κάποια αντιπαράθεση και πιστεύω ούτε από τη μεριά της εκκλησίας έχει κάποιο τέτοιο χαρακτήρα η διατύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Στο ερώτημα αν σε αυτό το πεδίο έχει εκτονωθεί η κατάσταση ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς κι εδώ και στην Ευρώπη και παντού, όπου έχει ανέβει αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν, καμία αντίρρηση. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ναι ήταν «παρών» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης απάντησε: «Όχι. Δεν έχει υποχωρήσει. Προφανώς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα γίνει εφέτος και θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου που θα δοθούν τα νέα βιβλία. Τη χρονιά αυτή το υλικό που συνοδεύει τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων των θρησκευτικών είναι πλούσιο και περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα τα βιβλία τα οποία εμείς, ως κυβέρνηση, διανείμαμε το καλοκαίρι. Αυτό είναι σαφές. Θέλουμε να υπάρξει μία συνεννόηση στο ζήτημα αυτό; Βεβαίως, αλλά η συνεννόηση προϋποθέτει διάλογο και διάλογος έγινε και μπορεί να γίνει και ξανά διάλογος. Δεν σημαίνει αμφισβήτηση του κριτηρίου “ποιος αποφασίζει”. Κι αποφασίζει η Πολιτεία δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».

Και τόνισε: «Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν βοηθά ούτε την εκκλησία, ούτε την Πολιτεία. Αν βγούμε από την κρίση και μπορούμε να βγούμε με σταθερά βήματα που αφορούν την οικονομία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε νοοτροπίες, ιδεολογίες, σχέσεις εξουσίας που προϋπήρχαν της κρίσης και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κρίση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

17-10-16 Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στον ρ/σ “Παραπολιτικά fm”