Αθήνα, 19 Απριλίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.: 72
Δελτίο Τύπου
Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΘ με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ
Συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ,
είχε την Τρίτη 19 Απριλίου 2015 και ώρα 11:00 πμ, στο γραφείο του, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, αντιπροσωπεία της ΠΕΘ αποτελούμενη από τον Δρ Θεολογίας κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ.Θωμά Ιωαννίδη, Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΘ, τον κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη, Μr Θεολογίας, Γενικό Γραμματέα του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Ειδικό Γραμματέα του ΔΣ της ΠΕΘ, τον Σταύρο Αβαγιάννη, Θεολόγο, Α΄ Αναπλ. μέλος του ΔΣ της ΠΕΘ και τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ηρακλή Ρεράκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΘ.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, γι΄ αυτή την συνάντηση και του κατέθεσαν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα που απασχολούν το μάθημα των Θρησκευτικών και τον κλάδο των Θεολόγων καθηγητών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα νέα, πολυθρησκειακά, συγκρητιστικά, Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, που επιχειρεί βεβιασμένα, με ανυπόστατες δικαιολογίες και πρόωρα, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ), να επιβάλει στην εκπαίδευση.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, αφού άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των μελών της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ, τοποθετήθηκε εκτενώς επ’ αυτών, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι τα νέα, πιλοτικά Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, έχουν εγγενείς αδυναμίες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν, όταν, μάλιστα, έχουν αντίθετη σε αυτά, την πλειοψηφία του θεολογικού, εκκλησιαστικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας. Θεωρεί, λοιπόν, ότι είναι απαραίτητο να εισακουσθεί από το Υπουργείο Παιδείας, η σχετική με το θέμα απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9ης Μαρτίου 2016, με την οποία προχωρεί στην επικαιροποίηση και επικύρωση της απόφασης που είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 12-13 Ιανουαρίου 2016, ως προς τη θέση της για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Η πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική αυτή συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΕΘ με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, έκλεισε με την κοινή υπόσχεση, για μια πιο στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων χάριν της τοπικής Εκκλησίας και Κοινωνίας.
Το ΔΣ της ΠΕΘ