Σημαντική διεθνής διάκριση για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γαρίνη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/06/2019 - 17:06 | Author: Newsroom Ipaidia

Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Organization – EMBO) εκλέχθηκε ένας ακόμη Έλληνας επιστήμονας, ο Γιώργος Γαρίνης, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η διεθνής αυτή διάκριση -έως τώρα 16 Έλληνες έχουν εκλεγεί μέλη του ΕΜΒΟ- δίδεται σε επιστήμονες με γνώμονα την εξαιρετική συνεισφορά τους στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη, με μελέτες και επιτεύγματα αιχμής, προαγωγή των Επιστημών της Ζωής.

Ο ΕΜΒΟ, από το 1963 που δημιουργήθηκε, έχει ως στόχο την προώθηση της επιστημονικής αριστείας στο πεδίο της Μοριακής Βιολογίας και σήμερα αριθμεί συνολικά περί τα 1.800 μέλη, πολλοί εκ των οποίων έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ. Ο κ.Γαρίνης βρίσκεται ανάμεσα στα 56 νέα μέλη που εξελέγησαν από όλο τον κόσμο. Η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας στις 29-31 Οκτωβρίου.

Ο Γιώργος Γαρίνης είναι διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Γενωμικής Αστάθειας και Φυσιολογίας Θηλαστικών. Είναι επίσης καθηγητής Γενετικής και Γονιδιωματικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταδιδακτορικές σπουδές στο Ιατρικό Κέντρο Έρασμος στο Ρότερνταμ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μηχανισμών επιδιόρθωσης των γενετικών βλαβών και στις επιπτώσεις της σταδιακής συσσώρευσής τους στον άνθρωπο. Το εργαστήριό του έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που προάγουν τη γήρανση και τον καρκίνο. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη των μηχανισμών που διέπουν τη μακροβιότητα και την καρκινογένεση. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα.

Έχει σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων μια επιχορήγηση ERC consolidator grant του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Έχει επίσης τιμηθεί με το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) και το βραβείο Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος». Σήμερα συντονίζει δύο ευρωπαϊκά προγράμματα για τις γενετικές βλάβες και τη γήρανση, με συμμετοχή 30 εργαστηρίων και εταιρειών-τεχνοβλαστών σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso