Φοιτητές και φοιτήτριες Erasmus της πόλης μας συναντάνε τα παιδιά «ΡΟΜΑ» του Δενδροποτάμου και διαμορφώνουν μαζί τους τη νέα διαπολιτισμική ταυτότητα της πολυπολιτισμικής εποχής μας.


Οι σύλλογοι του Δικτύου Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network – ESN) της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων του Δενδροποτάμου «Φάρος του Κόσμου» συνδιοργανώνουν μία εκδήλωση που στοχεύει στη στήριξη των παιδιών ΡΟΜΑ στην ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στο 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης.

Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναταραχών, έντονης ξενοφοβίας και έχθρας μεταξύ των λαών, οι Σύλλογοι Φοιτητών Erasmus της Θεσσαλονίκης αγωνίζονται για τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανταλλαγή πολιτισμικών αγαθών μέσω της εκπαίδευσης, της άτυπης μάθησης, των γεύσεων, του χορού και της μουσικής. Στο πλαίσιο της ανταλλαγής αυτής, διοργανώνουν για τους διεθνείς φοιτητές και για τα παιδιά «ΡΟΜΑ» του Δενδροποτάμου μία πολιτιστική εκδήλωση με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού ESAA (Erasmus+ Student and Alumni Association).

.Οι Σύλλογοι Φοιτητών Erasmus της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποτελούν μέρος του διεθνούς φοιτητικού δικτύου Erasmus, έχουν ως γενικότερο στόχο την παροχή βοήθειας και την προσπάθεια ενσωμάτωσης των ξένων φοιτητών στην τοπική κοινωνία. Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων ΡΟΜΑ «Φάρος του Κόσμου», που για 12 συνεχόμενα έτη στηρίζει τα παιδιά ΡΟΜΑ με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από την ολιστική παρέμβαση που επιχειρεί στον Δενδροπόταμο ο πατέρας Αθηναγόρας με την ομάδα των εθελοντών και εθελοντριών του, έχοντας για κύριο μέλημα τη μείωση της σχολικής διαρροής και την ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η μοναδική πρωτοβουλία του να μυήσει τα παιδιά του στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, ενώ ο ίδιος είναι ο μέντορας και της ομάδας ρομποτικής των προσφυγόπουλων του HOT SPOT Διαβατών.

Στη διάρκεια της προσεχούς εκδήλωσης στον Δενδροπόταμο, οι σύλλογοι ESN, χάρη στη χρηματοδότηση της ESAA, θα έχουν τη δυνατότητα να δωρίσουν στα παιδιά της ρομποτικής, που έχουν ήδη κερδίσει σημαντικές διακρίσεις στο Ελληνικό και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τον απαραίτητο εξοπλισμό για να διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς ρομποτικής. Κύριο ζητούμενο της δράσης θα είναι η αλληλεπίδραση των ξένων φοιτητών Erasmus με τα παιδιά.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, θα υπάρξουν για τους μικρούς μας φίλους διαδραστικά παιχνίδια, οργανωμένα από Έλληνες και Ερασμίτες φοιτητές. Για τους έφηβους και τους σπουδαστές θα υπάρξουν σεμινάρια ενημέρωσης πάνω στις δυνατότητες που παρέχει το πρόγραμμα Erasmus+ σε μη προνομιούχα παιδιά. Στο δεύτερο μέρος, θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα διαπολιτισμικό φεστιβάλ, με τσιγγάνικους και άλλους παραδοσιακούς χορούς και διαπολιτισμική κουζίνα με τσιγγάνικα και διεθνή φαγητά. Αποκορύφωμα της βραδιάς θα είναι η συναυλία της Μουσικής Μπάντας των παιδιών του «Φάρου».

Στόχος μας είναι η προώθηση της εκπαίδευσης και η διασφάλιση αυτού του δικαιώματος για κάθε κοινωνική ομάδα. Παράλληλα, ελπίζουμε στην αύξηση του ενδιαφέροντος της κοινωνίας των «ΡΟΜΑ» για την εκπαίδευση τους, αλλά και την αποδοχή τους από την υπόλοιπη κοινωνία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στο 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης. Σας προσκαλούμε όλους στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, στο διαπολιτισμικό φεστιβάλ, στις 19.00, για να δοκιμάσετε γεύσεις από όλο τον κόσμο, να παρουσιάσετε τις ελληνικές νοστιμιές και να απολαύσετε μαζί μας την μουσικοχορευτική βραδιά.