Προειδοποίηση στους φορολογούμενους να μην καθυστερούν με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που επανέλαβε ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή του E1 για το οικονομικό έτος 2014.

Πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε μία προσπάθεια να προλάβει την «υπερφόρτωση» του συστήματος που παρατηρείται κατά τις τελευταίες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εξήγησε ότι η καθυστέρηση κατάθεσης του Ε1 δεν σημαίνει ότι καθυστερεί και η πρώτη δόση του φόρου. Έτσι όποτε και να υποβληθούν οι δηλώσεις του Ε1 οι φορολογούμενοι με χρεωστικές δηλώσεις θα κληθούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου στο τέλος Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η τρίτη τον Νοέμβριο.

Μάλιστα επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα με την ανταπόκριση του taxisnet η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρίνισε ότι δεν θα δοθούν παρατάσεις παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένη και σημαντική δυσλειτουργία.

«Με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που οδήγησαν σε τρίωρη, περίπου, δυσλειτουργία των συστημάτων υποβολής, αλλά και με δεδομένες τις αυξημένες υποβολές των καταληκτικών ημερομηνιών, επισημαίνουμε πως στο μέλλον, μόνο σε περίπτωση παρατεταμένης και σημαντικής δυσλειτουργίας -όχι απλής καθυστέρησης απόκρισης- θα παρατείνονται οι ημερομηνίες υποβολής, για το ισόποσο του χρόνου δυσλειτουργίας» τόνισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και κάλεσε τους φορολογούμενους «προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες, όταν δεν τίθενται ζητήματα φόρτου των συστημάτων».

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την συμπλήρωση του Ε1

Αρχικά όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν απαιτείται να υποβάλλουν Ε2 και Ε3 αυτά θα πρέπει να υποβληθούν πριν την οριστική υποβολή της δήλωσης Ε1 για το εισόδημα.

Στην περίπτωση συζύγων και εφόσον η σύζυγος θα πρέπει να υποβάλλει Ε3 τότε η υποβολή θα πρέπει να γίνει με τους κωδικούς taxisnet της συζύγου.

Για πρώτη φορά φέτος τα στοιχεία των εισοδημάτων και παρακρατήσεων από μισθωτή εργασία, ελευθέρια ή εμπορικά επαγγέλματα, καθώς και τα στοιχεία των συντάξεων είναι ήδη προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μία ενημέρωση βεβαίωσης αποδοχών την οποία πρέπει να ελέγξει πρώτα ο φορολογούμενος εάν εκφράζει τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησε το 2013. Εάν τα εισοδήματα αυτά είναι αυξημένα τότε θα πρέπει να υποβάλλει Ε1 «με επιφύλαξη» και τότε να κληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να περάσει έλεγχο για τα εισοδήματά του και να μην κληθεί να καταβάλλει φόρο για εισοδήματα που δεν απέκτησε.

Επιπλέον, τα στοιχεία των τόκων των τραπεζικών λογαριασμών είναι και αυτά διαθέσιμα στους φορολογούμενους κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Κατά την υποβολή της δήλωσης Ε1 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία τους, δηλαδή όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί το τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ προκειμένου να αλλάξει τα στοιχεία αυτά.

Real.gr