Ποιά είναι η μέχρι στιγμής κατάσταση για τους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/12/2018 - 10:48 | Author: Newsroom Ipaidia

Πιο κάτω θα επιχειρήσω να αποτυπώσω, μέσα από συλλογή και αποδελτίωση πληροφοριών από συμμετέχοντες της διαδικασίας διευθέτησης του νομικού πλαισίου που αφορά στους εξαγγελθέντες μόνιμους 4.500 εκπαιδευτικών – Ε.Ε.Π. -Ε.Β.Π., την έως σήμερα, Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018, διαμορφωθείσα κατάσταση.

Κατά την εκτίμησή μου δύσκολα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με κριτήρια μόνιμων μέσα στο 2018. Δεν προλαβαίνει το Υπουργείο να το καταθέσει. Και φυσικά αν οι διαδικασίες για τους διορισμούς δεν εκκινήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο δύσκολα θα προλάβουμε την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20.

 

Τώρα όσον αφορά στη διαδικασία και στα κριτήρια, μέχρι αυτή τη στιγμή έχει "κλειδώσει" το ότι δεν θα γίνει γραπτός διαγωνισμός, παρότι τον ήθελαν οι "Θεσμοί", γιατί θεωρούν πως με άλλη διαδικασία θα διορισθούν μεγάλοι σε ηλικία εκπαιδευτικοί.

 

Οι Θεσμοί επίσης έχουν πρόβλημα και με τα συνολικά νούμερα των προσλήψεων για την και το Βοήθεια στο Σπίτι, γιατί κατά την εκτίμησή τους υπερβαίνουν το αριθμητικό όριο που δίνει ο συντελεστής αποχωρήσεων-προσλήψεων 1:1. Εδώ θα παίξει ρόλο η ενδεχόμενη αποχώρηση από τη μισθοδοσία του Δημοσίου των 10.000 ιερέων.

 

Κατά την εκτίμησή μου δε, το Υπουργείο δεν προσανατολίζεται να θέσει , εν γένει, ποσοστώσεις στους διορισμούς, αλλά ποιός ξέρει τι θα γίνει αν δεχθεί πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 

Επίσης το ΣτΕ έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να υπάρχουν τρείς(3) ισοβαρείς πυλώνες κριτηρίων , με πρώτο τηνΠροϋπηρεσία, δεύτερο τα Επιστημονικά προσόντα και τρίτο τα Κοινωνικά κριτήρια.

 

Όσον αφορά στον πυλώνα της Προϋπηρεσίας η ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σκέφτεται να θέσει όριο, το επονομαζόμενο"ταβάνι" με το πόσους μήνες να συζητείται ακόμη. Εδώ υπήρξε και πρόταση, από συμμετέχοντες στις συσκέψεις, να μετρήσει ολόκληρη η προϋπηρεσία, έστω και με λιγότερα μόρια. Απόφαση όμως δεν έχει παρθεί και το πόσοι αναπληρωτές έχουν την μεγαλύτερη προϋπηρεσία θα παίξει ρόλο στην τελική απόφαση.

 

Για την κατανομή των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ε.Α.Ε. σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας, εκπαιδευτικούς Β/θμιας και Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π., το Υπουργείο σκέφτεται να την κάνει με βάση τα κενά, όμως πρόβλημα δημιουργεί η μη αξιοπιστία της διαδικασίας συλλογής τους, πάντα σύμφωνα με το Υπουργείο.

 

Μέχρι στιγμής αυτά είναι τα δεδομένα, αλλά αύριο αναπόδραστα ξημερώνει μια άλλη ημέρα…

 

Loading...


  • europalso   ideascentral