Πάνω από 40 σακούλες με σκουπίδια μάζεψαν οι μαθητές του Λυκείου Κατασταρίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/02/2020 - 20:22 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Μια ακόμα σημαντική ενέργεια, εθελοντικού καθαρισμού, έλαβε χώρα στο νησί μας και συγκεκριμένα στο Καταστάρι, με πρωταγωνιστές μαθητές αυτή τη φορά.

 

Πιο αναλυτικά, οι μαθητές της Α’ λυκείου του Λυκείου Κατασταρίου προχώρησαν, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, σε εθελοντική δράση καθαρισμού της εκτεταμένης παραλίας Αλυκών -Αλυκανά. Η δράση αυτή στηρίχτηκε σε συγκεκριμένη διδακτική ενότητα του μαθήματος της πολιτικής παιδείας, που αφορά στον εθελοντισμό.

Η δράση οργανώθηκε ως εξής: Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και ξεκινώντας από το γεφυράκι στο πεντακάμαρο χτένισαν κυριολεκτικά την περιοχή. Με διάχυτο το νεανικό κέφι ολοκληρώθηκε όλη η διαδικασία, καθώς τα παιδιά έδωσαν μια νότα ζωντάνιας στην ενέργεια αυτή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ευρήματα ήταν πολλά. Στη δράση συμμετείχε και ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Σταμίρης και η εκπαιδευτικός κ. Ιωάννα Γιαννούλα, σύμφωνα με το imerazante.gr.

Όπως μάλιστα δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί: «εμείς δε διδάσκουμε απλώς τον εθελοντισμό, τον εφαρμόζουμε και στην πράξη».
Ο κ. Σταμίρης, δήλωσε: «Το σχολείο υλοποιεί ή τουλάχιστον πρέπει να υλοποιεί ποίκιλλα προγράμματα, που να αφορούν στο σύνολο της αγωγής των παιδιών μας. Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων πρέπει να είναι και ο εθελοντισμός». Το συγκεκριμένο εγχείρημα, ανέφερε, ότι ήταν μια πρωτοβουλία της συναδέλφου του, κ. Γιαννούλα. «Μετά από παραίνεση της κ .Γιαννούλα προχωρήσαμε σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Αλυκών – Αλυκανά». Τονίζει μάλιστα πόσο έκπληκτος έμεινε όταν αντίκρυσε την ποσότητα των απορριμμάτων που τα παιδιά είχαν συγκεντρώσει στη συγκεκριμένη δράση τους. Αξίζει να τονιστεί επιπλέον ότι πολλά από τα παρατημένα σε παραλίες «απορρίμματα» ήταν ανακυκλώσιμα είδη. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η έκπληξη μας ήταν πολύ μεγάλη, γιατί δεν περιμέναμε τόσο μεγάλες ποσότητες από ανακυκλώσιμα και πεταμένα υλικά. Συγκεντρώσαμε γύρω στις 40 σακούλες. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν πολύ μεγάλη. Δούλεψαν τα παιδιά συνολικά πάνω από δυο ώρες, για αυτό το αποτέλεσμα».Τέλος, ο κ. Σταμίρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την καθαριότητα στις παραλίες μας. «Επειδή εμείς κολυμπάμε σε αυτές τις παραλίες, οφείλουμε να τις προσέχουμε. Αν δεν τις κοιτάξει κανείς προσεκτικά δεν μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει πληθώρα σκουπιδιών».

Η κ. Ιωάννα Γιαννούλα, εκπαιδευτικός – κοινωνιολόγος στο Λύκειο Κατασταρίου, είπε: «Στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας υπάρχει μια διδακτική ενότητα για τον εθελοντισμό. Επεδίωκα να ευαισθητοποιήσω τους μαθητές μου, στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί το θεωρώ πραγματικά σημαντικό. Έτσι άδραξα την ευκαιρία μέσα στο μάθημα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κεφαλαίου να το κάνω». Η κ. Γιαννούλα θεωρεί ότι με αυτού του είδους τη βιωματική μάθηση θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κυρίως επειδή τα παιδιά ξεκίνησαν τον εθελοντικό καθαρισμό από τη «δική τους» παραλία. «Η δράση είχε σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικές και εθελοντικές ομάδες και ξεκίνησε με τον καθαρισμό της παραλίας Αλυκών – Αλυκανά», αναφέρει.

 

Η εκπαιδευτικός, θεωρεί μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δράση έχει αρχίσει να αποδίδει πολύ θετικά αποτελέσματα. Και αυτό όχι μόνο επειδή οι μαθητές καθάρισαν μια παραλία, παρέμβαση σημαντική ούτως ή άλλως, αλλά κυρίως γιατί πλέον δείχνουν περισσότερο σεβασμό για τον περιβάλλοντα χώρο τους. Μας ανέφερε: «Ο στόχος έχει επιτευχθεί γιατί τα παιδιά της Α’ Λυκείου από την πρώτη στιγμή που γυρίσαμε στο σχολείο, αν τυχόν βρουν κάποιο σκουπίδι το μαζεύουν».
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα συγκεκριμένες ενέργειες να πραγματοποιηθούν και από άλλα σχολεία του νομού μας. «Ευελπιστούμε να παραδειγματιστούν και να προχωρήσουν και άλλα σχολεία σε τέτοιες δράσεις», δηλώνει.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες – παραινέσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών μας, γιατί για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σωστά σήμερα. • Βάσεις 2020 - Εκτιμήσεις: Σε ποιές σχολές αναμένεται πτώση

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020  • ideascentral

   europalso