Οι Πανελλαδικές αλλάζουν σε «Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/11/2017 - 19:00 | Author: Newsroom Ipaidia

: Δημιουργία νέων τμημάτων προανήγγειλε ο υπουργός  Παιδείας - Με απολυτήριο «10» και πάνω πρόσβαση σε όποιο ΑΕΙ θέλεις - «Κλειστός» αριθμός  εισακτέων μόνον σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές

Πανελλαδικές Εξετάσεις:  Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ που θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο τόνισε: “Ο τρόπος που θα παίρνει το απολυτήριο είναι με ένα σύνολο διεργασιών, όπως οι εργασίες τα ολιγόλεπτα τεστ, οι εξετάσεις των τετραμήνων και οι βαθμοί των Κεντρικών Εξετάσεων σε κάποια μαθήματα .Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται και θα διαμορφώνουν μια βαθμολογία. `
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, ένα κομμάτι τους θα είναι ενταγμένες μέσα στη διαδικασία απόκτησης του απολυτηρίου. Όλα αυτά θα έχουν ένα ποσοστό. Το σύνολο αυτών θα βγάζει τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου Γ Λυκείου”.

Ο κ. Γαβρόγλου είπε επίσης για την οτι: “ Με το απολυτηρίου του Λυκείου που θα είναι πάνω από τη βάση οι κάτοχοι που θέλουν να σπουδάσουν σε μια σχολή, εμείς με μια μελέτη που κάνουμε τώρα θα το διασφαλίζουμε ότι θα μπορέσει να το σπουδάσει. Για παράδειγμα ένα κάποιος θέλει να σπουδάσει Ιστορία και έχει απολυτήριο τουλάχιστον 10 θα μπορέσει να σπουδάσει Ιστορία και να μη βρεθεί στην 38η επιλογή του που είναι χρηματοοικονομικά για παράδειγμα”.

Τα παραπάνω θα ισχύουν για όλες τις σχολές εκτός από τις Ιατρικές και Πολυτεχνικές. Για τις σχολές αυτές θα υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων. Ο αριθμός των θέσεων γι αυτές τις σχολές θα ισχύσει ότι ισχύει και σήμερα . Οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές θα πρέπει να είναι πολύ καλοί στα μαθήματα. Να έχουν υψηλό βαθμό απολυτηρίου και θα βρούμε και κάποιους πρόσθετους τρόπους που τους συζητάμε. Δεν είναι τόσο απλό , θα είναι πιο απαιτητικό”.

“Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τη δυνατότητα απορρόφησης σε κάποιους τομείς εκπαίδευσης, θα δημιουργηθούν νέα τμήματα, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας . Για παράδειγμα εάν σήμερα στην ιστορία έχουν 200 θέσεις και βάσει μελέτη που κάνουν δείξει ότι 300 ήθελαν να σπουδάσουν Ιστορία δεν θα “μπουκάρουμε” τα άλλα 100 παιδιά στα ήδη υπάρχοντα τμήματα, αλλά θα δημιουργήσουμε καινούργια τμήματα. Και τόνισε οτι υπάρχει κόσμος που μένει έξω από τα Πανεπιστήμια γιατί υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων.
Τέλος του μήνα θα βάλουμε σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα το Σχέδιο όπως θα έχει διαμορφωθεί και θα καλέσουμε τον οποιονδήποτε να κάνει σχόλια, προτάσεις κλπ, έχοντας και μια ομάδα στο υπουργείο που θα απαντά σε πραγματικό χρόνο στους σχολιογράφους. Δηλαδή θα κάνει κάποιος ένα σχόλιο και θα λαμβάνει απάντηση όπως “ενδιαφέρουσα άποψη θα την ενσωματώσουμε” ή “διαφωνούμε γι αυτούς τους λόγους”.

Ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε οτι οι αλλαγές στο θα ισχύουν τον Ιούνιο του 2020 με ορισμένα κόμματα έχουμε άτυπες συζητήσεις πάρα πολύ θετικές και με ορισμένα κόμματα παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε δεν υπάρχει καμία επαφή και κυρίως δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τη δική τους πλευρά.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: