• Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Οδηγός για τις μετεγγραφές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/01/2013 - 12:19 | Author: Newsroom Ipaidia

Εναν πλήρη οδηγό για τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές που θα διεκδικήσουν μετεγγραφή σε τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους παρουσιάζει το σημερινό «Έθνος Παιδεία».

Στο κείμενο που ακολουθεί, που είναι σε μορφή ερωταπαντήσεων, υπάρχουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, τα κριτήρια των μετεγγραφών, τις αιτήσεις αλλά και το πότε θα γνωστοποιηθεί ο κατάλογος των τμημάτων και σχολών που αφορά στην αντιστοιχία των γνωστικών αντικειμένων. Η αίτηση μετεγγραφής κατατίθεται ηλεκτρονικά σε φόρμα που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

1. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται μετεγγραφή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις Πανελλαδικού επιπέδου το Σχολικό Έτος 2011-2012 και κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής ΑΕΙ και εφόσον το ετήσιο εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2011 του δυνητικού δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά τις 7.500 ευρώ, κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ' αριθμόν Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ Β΄1612/2010) παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων σε συγγενή Α' ή Β' βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά υπήρξαν άνεργοι για 10 μήνες εντός του 2012, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

2. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ορίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά κεφαλήν εισόδημα εννοείται το μεικτό εισόδημα όπως αυτό βεβαιώνεται με την ετήσια φορολογική δήλωση, διαιρούμενο με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της. Π.χ. για μία τριμελή οικογένεια με εισόδημα 20.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 διά 3).

3. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού μπορεί κάποιος να μετεγγραφεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποιος μπορεί να μετεγγραφεί μόνο σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτήν που επέτυχε κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012. Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ' αριθμόν 67859/Β1/5.7.2006 του υπουργού Παιδείας, όπως αυτή θα επικαιροποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013.

4. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγγραφής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί επίσημα στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

5. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού μπορώ να πληροφορηθώ τις ασθένειες - παθήσεις που λειτουργούν ως κριτήριο για τις μετεγγραφές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πλήρης λίστα των ασθενειών-παθήσεων που λειτουργούν ως συμπληρωματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

6. ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι δικαιολογητικά οφείλει δυνητικά να καταθέσει ο υποψήφιος για τη μετεγγραφή του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα βασικά δικαιολογητικά είναι:

  • Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011.
  • Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  • Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.
  • Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά.
  • Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας.

7.ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το ποσοστό των υποψηφίων που μπορούν να μετεγγραφούν ανά Τμήμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ποσοστό των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων των Πανελληνίων εξετάσεων, όταν πρόκειται για Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στα τμήματα που υπάρχουν στο υπόλοιπο της επικράτειας το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων.

8. ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε πόσα τμήματα μπορώ να κάνω αίτηση για μετεγγραφή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο Τμήματα διαφορετικών Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, αρκεί να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ του Τμήματος εισαγωγής του κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2011-12 και του Τμήματος για το οποίο υποβάλλει αίτηση.

Οποιος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση θα μπορεί να βρει την αντιστοιχία στο site του ΥΠΑΙΘΠΑ, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2013 οπότε και θα επικαιροποιηθεί.

9.ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η διαδικασία των μετεγγραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε οι μετεγγραφέντες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νέο τμήμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

10. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού θα καταθέσει τα δικαιολογητικά του ο επιλεγείς για μετεγγραφή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσοι από τους επιλεγέντες είναι ήδη φοιτητές σε κάποιο Τμήμα καλούνται να προσέλθουν στο τμήμα φοίτησής τους για να καταθέσουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους στο τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι και να λάβουν τη βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

Όσοι από τους επιλεγέντες είναι επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων του 2011-12, αλλά δεν προχώρησαν στην εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο είχαν εισέλθει καλούνται να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΠΑ για να καταθέσουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά τους και να λάβουν τη βεβαίωση για την εγγραφή τους στο τμήμα στο οποίο μεταφέρεται η θέση τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

.ethnos.gr

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: