Νέο σύστημα διορισμών: Αγκάθι η προϋπηρεσία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/12/2018 - 19:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Εν μέσω «εμφυλίου» μεταξύ των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τα αποκαλυπτήρια για το νέο σύστημα μόνιμου προσωπικού στην ειδική αγωγή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ελπίδα Οικονομίδη , Ελεύθερος Τύπος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Δεκεμβρίου στο υπουργικό συμβούλιο ο Κώστας Γαβρόγλου θα παρουσιάσει πρώτα στους συναδέλφους του τα κριτήρια πρόσληψης και εφόσον πάρει το «πράσινο» φως θα ενημερώσει και την εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των ομοσπονδιών της.

Νωρίτερα μέσα στον Σεπτέμβρη είχε ανακοινώσει την πρόσληψη 4.500 ατόμων στην , προκαλώντας, αντί για την αναμενόμενη χαρά στους αναπληρωτές που εδώ και χρόνια αγωνιούν για το αν θα έχουν και την επόμενη μέσα εργασία, ανησυχία και πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με τους ίδιους. Στην ειδική αγωγή οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν σε τρεις κατηγορίες: δάσκαλοι, καθηγητές και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ).

Η στάση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να μην απαντήσει στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, για το μοίρασμα των θέσεων ανά κατηγορία πυροδότησε πόλεμο μεταξύ εκπαιδευτικών και προσωπικού για το ποιος θα διεκδικήσει τις περισσότερες θέσεις. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σημειώνουν ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να έχει ακριβή στοιχεία στα χέρια του πριν προχωρήσει σε εξαγγελίες, γεγονός που θα αποδείκνυε ότι έχει κάνει σχετική μελέτη για τις εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές τάξεις και δεν αναφέρει απλά έναν αριθμό προς άγραν ψήφων.

Αγκάθι η

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, το υπουργείο Παιδείας θα κινηθεί σε τρεις άξονες για τον διορισμό των εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού:
– Προϋπηρεσία: Πληροφορίες λένε θα τεθεί πλαφόν 7 χρόνων, με πιθανότητα αύξησης των μηνών.

– Ακαδημαϊκά προσόντα: Θα προσμετρηθούν πτυχία, μεταπτυχιακά, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες των εκπαιδευτικών.

– Κοινωνικά κριτήρια: Ειδική προσμέτρηση επιπλέον της εξισορρόπησης μεταξύ προϋπηρεσίας και ακαδημαϊκών προσόντων θα υπάρξει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για να γίνει η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης βάσει κριτηρίων μέσω ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και καιρό κι άλλωστε αποτελούσε και θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση να καταργηθεί.

Το «αγκάθι» όμως που προκαλεί τις τριβές και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για υπουργείο και εκπαιδευτικό προσωπικό είναι η διαχείριση της προϋπηρεσίας από την πολιτική ηγεσία. Το ενδιαφέρον είναι ότι και οι ομοσπονδίες είναι διχασμένες για το σύστημα διορισμού.

Τουλάχιστον 10 χρόνια έχουν περάσει από τους τελευταίους διορισμούς εκπαιδευτικών και το μεγαλύτερο μέρος αυτών που θα υποβάλουν τα χαρτιά τους στο ΑΣΕΠ εντάσσονται στην κατηγορία των επτά χρόνων, ενώ υπάρχουν και πολλοί που είναι στη θέση του αναπληρωτή ακόμα και 15 χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, γίνονται προσπάθειες να ανέβει το πλαφόν της προϋπηρεσίας ώστε να ευνοηθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να έχει κλειδώσει αυτή η απόφαση.

Loading...
  • europalso   ideascentral