Με 6 κοντέινερ θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στην Καισαριανή

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/07/2020 - 18:04 | Author: Newsroom Ipaidia

Με 6 κοντέινερ θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στην Καισαριανή, υποβαθμίζοντας την υπάρχουσα κτηριακή υποδομή των Νηπιαγωγείων! Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται μακρύ χέρι των κυβερνήσεων! Απαιτούμε να καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης για τα Νηπιαγωγεία!

Σύλλογος «Ρόζα Ιμβριώτη»

Στις 2/7 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής με θέμα προ ημερήσιας διάταξης «ενημέρωση για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή στον Δήμο Καισαριανής». Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχε ζητήσει τη συνεδρίαση αυτή πολύ καιρό πριν και είχε επαναφέρει το αίτημα με παρέμβαση της προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο 4/6. Παράλληλα είχαμε ζητήσει να μπει ως τακτικό θέμα και όχι ως ενημέρωση με προειλημμένες αποφάσεις!

Στη συνεδρίαση 2/7 τοποθετήθηκε ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», η Ένωση Γονέων Καισαριανής και ο Σύλλογος Γονέων Βρεφών Καισαριανής.

Η Δημοτική Αρχή ισχυρίστηκε ότι η πρότασή της ήταν αναγκαστική λόγω πίεσης χρόνου και ότι θεωρεί κατόρθωμα να δημιουργήσει 6 νέες κατασκευές (το έτοιμα κοντέινερ-κουτιά εννοεί) και να ενεργοποιήσει (;) μία 7η στο 7ο Νηπιαγωγείο (εννοώντας τη δεύτερη μικρή αίθουσα, που χρησιμοποιείτο ως βοηθητικός χώρος, ενώ τώρα με τις αυξημένες εγγραφές θα χρησιμοποιηθεί κανονικά ως αίθουσα διδασκαλίας)! Ισχυρίστηκε ότι έτσι είναι από τους λίγους δήμους που τα κατάφεραν (;) και ισχυρίστηκε ότι με την πρότασή της θα υπάρχουν στην Καισαριανή 18 προ-νήπια ανά τάξη, πράγμα που δεν ισχύει! Τέλος, παραδέχτηκε ότι η «λύση» της δε διαφέρει από άλλων δήμων και ζήτησε συναίνεση, ενώ παράλληλα Αντιδήμαρχος και Δήμαρχος ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προκάτ-κοντέινερ ελαφριού τύπου, που θα βάλει, και του βαρέως τύπου (!), όταν όλοι ξέρουν ότι η πρώτη είναι φτηνή λαμαρινοκατασκευή, που δε μπορεί να συνδεθεί ούτε με δίκτυο θέρμανσης, ενώ η δεύτερη είναι κατασκευή με αρκετά σύγχρονες προδιαγραφές, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χτισίματος.

Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής δυστυχώς ακολούθησε την πεπατημένη πολλών Δήμων στη χώρα, που είπαν «αυτά μας δίνουν με αυτά πορευόμαστε»! Είναι ξένα γι’ αυτήν ο αγώνας, οι κινητοποιήσεις μαζί με τους μαζικούς φορείς, τακτική που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και έτσι κατακτήθηκαν όσα κατακτήθηκαν στην Καισαριανή από τον λαό και τις Δημοτικές Αρχές που πορεύτηκαν μαζί του. Η παρούσα Δημοτική Αρχή δε μας κάλεσε ούτε μία φορά στον ένα χρόνο (με το ζόρι μας δέχτηκε στις 9/3 μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις) να πάμε όλοι μαζί στην ΚΤΥΠ, στην Περιφέρεια και στο Υπ. Παιδείας να διεκδικήσουμε καλύτερες υποδομές. Κι αυτό έγινε γιατί είχε αποδεχτεί τα κοντέινερ και δείχνει ταυτόχρονα ότι και στο μέλλον θα βαδίσει την πεπατημένη, άρα οι υποσχέσεις βελτίωσης είναι κούφιες!

Η πρόεδρος του Συλλόγου μας, ασκώντας κριτική στην τακτική και πρακτική της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής, τόνισε για άλλη μια φορά τα παρακάτω:

- Ο Σύλλογός μας και μέσα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει τον λαό της Καισαριανής για την υποβάθμιση που προκαλεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, με δεδομένο ότι στην Καισαριανή είχαμε ως τώρα Νηπιαγωγεία με καλύτερες υποδομές, που στεγάζονται σε αυτόνομες σχολικές μονάδες και τα περισσότερα είναι βαρέως τύπου, πλην του 7ου που είναι κοντέινερ και πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

- Παλεύουμε αταλάντευτα για ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία πανελλαδικά και στους Δήμους της περιοχής μας με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, σύγχρονες κτηριακές υποδομές και διορισμούς.

- Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή είναι παιδαγωγική ανάγκη και δυνατότητα της εποχής μας και γι’ αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ουσιαστική εφαρμογή της με όρους αναβάθμισης και όχι υποβάθμισης. Παράλληλα τα παιδιά ως 4 χρόνων πρέπει να βρίσκουν τη θέση τους σε αναβαθμισμένους παιδικούς σταθμούς.

- Πρώτη ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η εφαρμογή της Δίχρονης σε μια σειρά Δήμους της χώρας, είτε μπήκαν τη δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα είτε θα μπουν την 3η χρονιά με όρους υποβάθμισης, φέρουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, που τη θεσμοθέτησε χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση για υποδομές, και ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια ρότα.

- Ευθύνη φέρουν επίσης και οι Δημοτικές Αρχές, όπως η παρούσα της Καισαριανής, που δε διεκδίκησαν καλύτερες υποδομές και πορεύονται με ό,τι τους έδωσαν!

- Ο Σύλλογός μας στη διαπάλη που έγινε, σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και σε επίπεδο δήμων, για τους όρους εφαρμογής της Δίχρονης στάθηκε αταλάντευτα απέναντι στη λογική που έλεγε «Δίχρονη χωρίς όρους και προϋποθέσεις» ή όπως αλλιώς εκφράστηκε «ας εφαρμοστεί και βλέπουμε…» ή «ας ξεκινήσουμε και θα βρούμε και την υποδομή», που κατέληγε ακόμα και στο «όσοι βάζουν προϋποθέσεις βάζουν προσκόμματα για να μην εφαρμοστεί η Δίχρονη»(!)… Η λογική αυτή είναι βαθιά αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική, γιατί μιλάμε για στέγαση παιδιών 4-6 ετών, που ναι έχουν αυξημένες ανάγκες και χρειάζονται σύγχρονα κτήρια, αύλειους χώρους, λιγότερα παιδιά στο τμήμα...! Παράλληλα ήταν άποψη βολική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι υποστηριχτές της χειροκροτούσαν τον νόμο της, που ήταν άδειο πουκάμισο, και στην κυβέρνηση ΝΔ, γιατί τις απάλλασσαν από τις υποχρεώσεις τους να χρηματοδοτήσουν τη Δίχρονη! Ο Σύλλογός μας πρωτοστάτησε στην ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης με σύγχρονες προδιαγραφές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας και είναι δυνατότητα της εποχής μας να ικανοποιηθούν! Το παιδί και οι ανάγκες του είναι για μας το βασικό!

- Η επίκληση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής ότι δεν είχε χρόνο, δεν την απέτρεψε από το να έχει χρόνο να κόψει από την παλιά πρόταση για χτίσιμο ή αίθουσες βαρέως τύπου και πρόβλεψη για κάλυψη όλων των αναγκών σε Γενική και Ειδική Προσχολική Αγωγή!

- Ο ισχυρισμός της Δημοτικής Αρχής πως με τα 6 κουτιά της θα έχουμε πλέον ολιγομελή τμήματα δεν ισχύει, γιατί ο αριθμός τους και η χωροταξική τοποθέτησή τους αφήνει έτσι κι αλλιώς 25άρια στο 3ο Νηπιαγωγείο, πολυπληθή στα Νηπιαγωγεία Νήαρ Ήστ και αλλού.

- Ναι μεν με την παρέμβαση του Συλλόγου μας προβλέφτηκε τελικά μία αίθουσα και ξεπεράστηκαν τεχνικές δυσκολίες για τοποθέτησή της στο 3ο Νηπιαγωγείο, αλλά κι αυτή είναι κοντέινερ και θα χρησιμοποιηθεί ξανά το μικρό υπάρχον κοντέινερ, για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εκεί χρειάζονταν 2 αίθουσες (και να φύγει το μικρό κοντέινερ) με σωστή χωροθέτηση για αξιοποίηση του αύλειου χώρου.

- Παρά την αντίθεση του Συλλόγου μας, που στηρίχτηκε με επιχειρήματα, η Δημοτική Αρχή επέμεινε να τοποθετήσει δύο αίθουσες στο συγκρότημα του Βενιζέλου, το μεγαλύτερο συγκρότημα της Καισαριανής, όπου ο συνωστισμός τόσων παιδιών και εκπαιδευτικών με παραπέρα μείωση του αύλειου χώρου κάνει την κατάσταση εκρηκτική και ενίοτε επικίνδυνη! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα τοποθετηθούν δύο αίθουσες στον παιδικό σταθμό δίπλα στο Δημαρχείο, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του συγκροτήματος.

- Την ίδια ώρα παραμένουν τα κοντέινερ στο 7ο Νηπιαγωγείο για 10-12 χρόνια, που με βάση την πρόταση του Συλλόγου μας έπρεπε να αντικατασταθούν με κατασκευή ή βαρέως τύπου. Εκεί φέτος θα λειτουργήσουν 2 τμήματα των 17 τουλάχιστον παιδιών στα 2 κουτιά!

- Μεγάλη απούσα και στον Δήμο Καισαριανής η Ειδική Προσχολική Αγωγή, αφού Δήμος, ΚΤΥΠ και Υπ. Παιδείας «έκοψαν» τις δύο αίθουσες, που προτείναμε και εμπεριέχονταν στην πρόταση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, για να αποκτήσει επιτέλους το ιστορικό Ειδικό Νηπιαγωγείο «Ρόζα Ιμβριώτη» δική του κτηριακή υποδομή!

Με βάση τα παραπάνω, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι απορρίπτουμε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής, που οδηγεί σε υποβάθμιση τα Νηπιαγωγεία, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, που είναι παιδαγωγική ανάγκη και δυνατότητα της εποχής μας! Απαιτούμε να καταθέσει τώρα η Δημοτική Αρχή συγκεκριμένο πρόγραμμα για σύγχρονη κτηριακή υποδομή για τα Νηπιαγωγεία της Καισαριανής και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα! • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: